Călin Georgescu numește Ucraina „stat fictiv” și sugerează anexarea teritoriului

30 ianuarie 2025, 13:05 (actualizat 30 ianuarie 2025, 19:00)

Politicianul român de extremă dreapta Călin Georgescu a numit Ucraina un „stat fictiv” și a susținut că o eventuală împărțire a teritoriilor sale este „inevitabilă” într-un interviu publicat pe 29 ianuarie şi preluat de The Kyiv Independent.

„În proporție de 100% se va întâmpla”, a declarat Călin Georgescu în interviul acordat jurnalistului Ion Cristoiu despre redesenarea granițelor Ucrainei ca urmare a războiului Rusia-Ucraina, sugerând că România ar putea revendica o parte din teritoriile Ucrainei.

„Calea către așa ceva este inevitabilă. Ucraina este un stat fictiv… Republica Socialistă Sovietică Ucraineană”.

Georgescu a obținut un succes șocant în timpul primului tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, ceea ce l-a făcut favorit pentru turul al doilea. Rezultatele au fost anulate de Curtea Constituțională din cauza unei presupuse ingerințe rusești și a unei campanii hibride pe TikTok, menită să îl susțină pe Georgescu.

Politicianul care s-a opus sprijinului militar pentru Ucraina și tranzitului cerealelor ucrainene prin România, rămâne principalul candidat pentru votul reprogramat în mai, cu 38% din sprijinul estimat.

„Lumea se schimbă. Frontierele se vor schimba… Dacă frontierele se schimbă, unde suntem noi? Avem un interes în Bucovina de Nord. Avem Maramureșul de Nord, fosta Transcarpatia… acolo sunt încă maghiari”, a spus Georgescu, referindu-se la regiunile ucrainene de la granița cu România.

Politicianul a mai sugerat că Polonia va anexa Liov.

Georgescu nu este primul politician român de extremă dreapta care sugerează anexarea unor părți din teritoriul Ucrainei în urma războiului cu Rusia. Claudiu Târziu, membru al partidului de extremă dreapta Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), și Diana Şoşoacă, liderul partidului pro-rus SOS România, au făcut comentarii similare.

Aproximativ 150 000-500 000 de etnici români trăiesc în Ucraina, concentrați în regiunile de frontieră.

Actuala conducere a României a fost ferm pro-ucraineană pe tot parcursul războiului, furnizând ajutor militar care a inclus un sistem de apărare antiaeriană Patriot, găzduind un centru de antrenament pentru piloții F-16 ucraineni și facilitând tranzitul de produse agricole ucrainene.

În timpul interviului, Georgescu a mai spus că președintele american Donald Trump va încerca să încheie o înțelegere rapidă cu președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, ceea ce înseamnă că Bucureștiul nu va mai trebui să ofere asistență Kievului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite