Bursele elevilor, în vizorul guvernului. Acestea costă șapte miliarde pe an, iar din toamnă e posibil ca unele burse să dispară

24 iunie 2025, 18:44 (actualizat 24 iunie 2025, 22:24)

Viitorul an şcolar care începe în toamnă le-ar putea aduce elevilor o veste proastă. Unii s-ar putea să nu mai fie pe lista bursierilor. În încercarea de a face rost de bani, Guvernul a văzut că bursele elevilor din România costă statul român în jur de 7 miliarde de lei pe an. Ministerul urmează să discute cu toţi actorii din Educație şi să anunţe care burse vor fi eliminate.

În sistemul de învăţământ românesc există cinci categorii de burse. În 2025 acestea au costat statul român 6,4 miliarde de lei, de trei ori mai mult faţă de 2023. Din toamna, unele burse ar putea dispărea, potrivit programului de guvernare.

DANIEL DAVID – ministrul Educaţiei şi Cercetării: Saltul, vorbind cinstit, a fost uriaş din 2021, 2022 până astăzi. Ajungem în jur de 7 miliarde pe an. Noi întoarcem ţara pe dos pentru 30 de miliarde.Dacă am avea bani ar merita să dăm, dăm şi mai mult dacă trebuie pentru copii.

Prin telefon, ANDREIA BODEA, director Colegiul Naţional „I. L. Caragiale”, Bucureşti: Colegiul Caragiale a costat statul român în luna iunie, vorbim de două categorii de burse – bursele acordate de către ISMB, bursele acordate de către primărie, dar sunt bani publici, cinci sute de mii de lei pe luna iunie. Adică 100.000 de euro un colegiu, într-o lună. Bursele de rezilienţă eu le-aş elimina, eu personal. Ce aş păstra? Excelenţa olimpică, evident, că vorbim aici de olimpiadele şcolare şi nu mai discutăm de bursele sociale.

Consiliul Elevilor contestă ideea.

Prin telefon, ALEXANDRU POPA, vicepreşedinte Consiliul Naţional al Elevilor: Consiliul Naţional al Elevilor se opune oricărei tăieri de burse, sunt multe alte locuri de unde se pot face economii. Bursele de merit susţin performanţa elevilor. Bursele sociale susțin situaţia economică a elevilor.

Actualul sistem se aplică din anul şcolar 2022 – 2023 când primeau burse de merit primii 30% dintre elevii fiecărei clase, în functie de medie. Astfel că au luat burse de merit elevi cu medii sub 5. După schimbarea regulilor, bursele de merit au fost acordate peste media generală 9,50. A apărut şi bursa de reziliență pentru media generală peste 7.

Prin telefon, ANDREIA BODEA, director Colegiul Naţional „I. L. Caragiale”, Bucureşti: Este o vânătoare de note, e puţin spus vânătoare, s-a transformat într-o adevărată teroare. Copii care se tăvălesc pe jos la propriu pentru că au luat un 9 şi pentru că le iese o medie de 9 sau le ies două medii de 9 şi au media 9.49 sau sunt pe poziţia a 10-a în clasă sau a 11-a şi nu intră în prima treime, copii ai căror părinţi sunt cu posibilităţi.

Noua propunere va fi discutată cu reprezentanții părinţilor, elevilor şi sindicatele.

Prin telefon, SIMION HANCESCU, preşedinte FSLI: Pe partea de burse de merit lucrurile trebuie regândite puţin. Poate dacă ar fi o evaluare unitară, standardizată la nivel naţional, atunci notele ar reflecta mai bine realitatea.

DANIEL DAVID – ministrul Educaţiei şi Cercetării: Nu vorbesc de numele burselor, dar avem nevoie de două categorii. Cu siguranţă trebuie să avem burse pentru a-i susţine pe cei care vin din zone defavorizate, din familii cu probleme, din mediul rural. Şi a doua categorie, o categorie prin care încercăm să susţinem valoarea în educaţie, dar valoarea în educaţie definită ca valoare.

Din cei aproape trei milioane de elevi din România, peste 1,5 milioane primesc burse.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite