Burkina Faso și Mali avertizează: orice intervenție străină în Niger este o declarație de război

Autoritățile din Burkina Faso și Mali au emis avertismentul în declarații comune citite luni la radiodifuzorii lor naționali
Autoritățile din Burkina Faso și Mali au emis avertismentul în declarații comune citite luni la radiodifuzorii lor naționali
1 august 2023, 16:49

Autoritățile din Burkina Faso și Mali au emis avertismentul în declarații comune citite luni la radiodifuzorii lor naționali, la câteva zile după ce liderii Africii de Vest au amenințat că vor folosi forța pentru a-l reinstala pe președintele demis din Niger, Mohamed Bazoum.

„Guvernele de tranziție din Burkina Faso și Mali își exprimă solidaritatea frățească… față de poporul din Niger, care a decis cu toată responsabilitatea să-și ia destinul în mână și să-și asume deplinătatea suveranității înaintea istoriei”, au transmis guvernele militare ale celor două țări. În declarație se mai punctează: „Orice intervenție militară împotriva Nigerului ar echivala cu o declarație de război împotriva Burkina Faso și Mali”. Ei au avertizat că o astfel de mișcare ar putea duce la „consecințe dezastruoase” care „ar putea destabiliza întreaga regiune”.

Lovitura de stat din Niger din 26 iulie a generat unde de șoc în Africa de Vest, punând în față foștii aliați occidentali și organismele regionale ale țării cu alte țări din regiune. Liderii loviturii de stat din Niger, care l-au numit pe generalul Abdourahamane Tchiani, fostul șef al gărzii prezidențiale, în funcția de șef al statului, au spus că l-au răsturnat pe Bazoum din cauza guvernării proaste și a nemulțumirii față de modul în care a gestionat amenințările la securitate din partea grupurilor legate de Al-Qaeda și ISIS (ISIL).

Acapararea puterii, care marchează a șaptea preluare militară în mai puțin de trei ani în Africa de Vest și Centrală, a atras condamnarea imediată din partea Uniunii Africane, Statelor Unite, Națiunilor Unite, Uniunii Europene și a altor puteri.

Blocul regional ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest) a impus sancțiuni, inclusiv oprirea tuturor tranzacțiilor financiare și înghețarea activelor naționale. De asemenea, a mai spus că ar putea autoriza forța pentru a-l reinstala în funcție pe fostul președinte, Bazoum, despre care observatorii cred că este reținut la casa lui din capitala, Niamey.

Pe lângă Burkina Faso și Mali, și Guineea a reacționat. Președintele Guineei, Mamady Doumbouya, al cărui guvern a fost și el rezultatul unei lovituri de stat, și-a exprimat „dezacordul cu privire la sancțiunile recomandate de ECOWAS, inclusiv intervenția militară”. Într-o postare pe rețelele sociale de luni, biroul lui Doumbouya a spus că sancțiunile „sunt opțiuni care nu ar fi o soluție la problema actuală, ci ar duce la un dezastru umanitar ale cărui consecințe s-ar putea extinde dincolo de granițele Nigerului”. Biroul lui Doumbouya a mai spus că „a decis să nu aplice aceste sancțiuni, pe care le consideră ilegitime și inumane”, și a cerut ECOWAS „să-și reconsidere poziția”.

Expresiile de sprijin din Burkina Faso, Mali și Guineea au venit în timp ce armata Nigerului a încercat să-și consolideze lovitura de stat prin arestarea unor oficiali de rang înalt ai guvernului răsturnat. Ministrul Minelor, Ministrul Petrolului și șeful partidului de guvernământ s-au numărat printre cei arestați luni, potrivit partidului PNDS. Liderii loviturii i-au arestat anterior și pe Ministrul de Interne, Ministrul Transporturilor și un fost Ministru al Apărării.

Între timp, un oficial american a declarat luni că lovitura de stat nu a avut succes pe deplin și că există încă o oportunitate de a-l repune în funcție pe Bazoum, primul președinte nigerian care a fost ales democratic printr-o tranziție pașnică a puterii.

Un articol de Arina Delcea

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite