Boicot şi nu prea în supermarketuri

10 februarie 2025, 22:46

Boicotarea supermarketurilor, iniţiată în Croaţia, a ajuns şi în România. La noi, la îndemnul fostului candidat la alegerile prezidenţiale, Călin Georgescu, susţinut de liderii AUR și POT. Românii au părut că-și păstrează obiceiurile. Premierul și ministrul Agriculturii au avertizat că un astfel de protest i-ar afecta inclusiv pe producătorii români. Dar au spus că legile trebuie schimbate.

În cea mai mare piață din București, clienții s-au lăsat așteptați. Unii producători nu au venit la tarabe, așa cum se întâmplă de obicei în zilele de luni, după vânzările mari din weekend.

Părerile clienților despre boicotul supermarketurilor sunt împărțite. Între timp, în unele hypermarket-uri din Capitală a fost o zi obișnuită. Au fost și retalieri care au venit cu promoții la produsele românești.

Călin Georgescu, cel care a inițiat boicotarea supermarketurilor, spunând că acestea declara profit zero, în ciuda datelor oficiale, a mers dimineață în piață, cu soția, bodygarzi și o echipă de televiziune.

Premierul Marcel Ciolacu i-a dat replica pe TikTok. Și a vorbit despre schimbarea legislației. La fel și ministrul Agriculturii.

Marcel Ciolacu, prim-ministru: Sunt total de acord cu boicotarea supermarketurilor în ceea ce privește creșterea de prețuri, dar cred că putem rezolva acest lucru și modificând legislația. Toată gama de produse să aibă același adaos comercial, pe toată linia de distribuție, plus desfacere.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Eu am zis mereu că adaosul comercial să fie practicat în mod egal pe aceleași categorii de produse, dar, dacă acest boicot durează mai mult de o zi, până la o săptămână, foarte multe societăți intră incidență financiară bancară. Eu îi rog pe toți să dea jos labele de pe fermierii și procesatorii români!

În timp ce reprezentanții producătorilor cer intervenția autorităților, cei ai marilor rețele comerciale îndeamnă la dialog.

Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro: Sunt abuzuri pe ceea ce înseamnă termenele de plată, accesul la raft.

George Bădescu, director executiv, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România: Există discuții și la nivel european. Noi vom participa la aceste dezbateri, însă ideea principală este de a evalua exact care ar putea fi implicațiile oricăror decizii.

Pentru moment, 17 alimente de bază au adaosurile comerciale plafonate până la 30 iunie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite