Blocaj în aplicarea legii care permite împușcarea preventivă a urșilor
Blocaj în aplicarea legii care permite împușcarea preventivă a peste 400 de urși. Vânătorii acuză funcționarii din agențiile de mediu că se folosesc de motive birocratice pentru a nu emite autorizațiile necesare. Oficialii spun însă că problemele s-au rezolvat între timp în toată țara. Activiștii de mediu consideră că și unii și alții greșesc și că soluția corectă nu este împușcarea tuturor acestor exemplare.
Vânătorii acuză agențiile de protecția mediului că blochează împușcarea urșilor bruni din cota de prevenție pentru 2024 și 2025. Este vorba despre cele 426 de exemplare prevăzute de lege pentru toată țara.
Potrivit unui document primit de gestionarii fondurilor cinegetice din Covasna, funcționarii agențiilor spun că este nevoie de clarificarea modalității de eliberare a autorizației de recoltare. Și, din această cauză, se amână eliberarea autorizațiilor de recoltare pentru specia urs.
Reprezentanții Federației Asociațiilor de Vânătoare susțin că situația nu este singulară.
Radu Ghidău, avocat, Federaţia Asociaţiilor Vânătoreşti: În acest moment este blocată procedura de extracție a ursului, deci din nou este pusă în pericol viața omenilor și de ce? Pentru că agențiile de mediu spun că nu există o procedură de eliberare a acestor autorizații de mediu. Este fals, deoarece procedura este prevăzută de cadrul normativ.
Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului susține că situația s-a rezolvat între timp.
Laurențiu Păștinaru, președinte, Agenția Națională pentru Protecția Mediului: Săptămâna trecută a fost un blocaj în punerea în aplicare a legii 242/2024. Am avut întâlniri cu Ministerul Mediului, iar momentul de față nu avem niciun blocaj. Absolut toate autorizațiile de recoltare la carnivoră mare, urs, s-au pus în aplicare.
Dincolo de birocrație și de neînțelegerile dintre instituțiile statului și vânători, activiștii care luptă pentru protecția animalelor spun că soluția nu este împușcarea preventivă a urșilor.
Cristian Papp, WWF: Înțelegem punctul de vedere al asociațiilor de vânătoare, dar ne-am dori ca intervențiile să vizeze exemplarele problematice, adică să fie justificate intervențiile.
În ultima perioadă, atacurile sălbăticiunilor s-au înmulțit, iar în multe localități de munte sau din zona de deal prezența urșilor pe străzi sau prin grădini este zilnică.
Marți seară, de exemplu, în Maramureș, un tânăr de 28 de ani care își căuta un animal pierdut, a fost atacat de o ursoaică și a ajuns la spital cu răni grave.
Urșii vizitează din ce în ce mai des Poiana Brașov și Branul, în căutare de hrană
Dragoş Porojnicu, jurnalist TVR: Potrivit datelor oficiale, în ultimii ani 20 de ani, urșii au ucis 27 de persoane, au desfigurat peste 270 și au rănit grav alte câteva sute.
În primele 7 luni ale anului, au fost înregistrate peste 2.200 de apeluri privind prezența urșilor în apropierea locuințelor, potrivit STS.