Avertismentul unui important cercetător despre o viitoare furtună geomagnetică: „Vă puteți imagina impactul economic”

Apariția aurorei boreale weekendul trecut a fost provocată de o furtună geomagnetică. Exemplele severe ar putea să scoată internetul din funcțiune, să întrerupă comunicațiile și să provoace întreruperi de energie electrică, scrie The Times.
O viitoare furtună geomagnetică precum cea care a provocat spectaculoasele mostre de aurora boreală în emisfera nordică și care a scos din funcțiune sistemele GPS la sfârșitul săptămânii trecute ar putea provoca distrugeri ale vieții pe Pământ, a avertizat un important cercetător solar.
Dr. Nour Rawafi, astrofizician și cercetător principal al proiectului Parker Solar Probe al NASA – prima navă spațială care a zburat prin coroana solară – a declarat că a observat recentele ejecții solare cu o combinație de uimire și îngrijorare.
„Întotdeauna este emoție, dar și un pic de mirare legat de ceea ce se va întâmpla”, a declarat el într-un interviu acordat de la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins din Maryland, o instituție de top care studiază știința meteorologiei spațiale.
Printre efectele potențiale ale unei furtuni solare severe se numără întreruperi masive de energie electrică, prăbușirea internetului, întreruperea semnalelor GPS și întreruperea controlului traficului aerian și a comunicațiilor militare. Rawafi este îngrijorat de faptul că lumea nu dispune de o monitorizare suficientă pentru a prezice și a atenua un astfel de eveniment solar extrem în viitor.
„În prezent, nu dispunem de instrumentele necesare pentru a prezice ce va face soarele la un moment dat”, a spus el. „Avem nevoie de mai multe investiții pentru a înțelege ce se întâmplă, deoarece complexitatea sistemului depășește cu mult ceea ce avem acolo”.
„Partea bună”
Apariția aurorelor în emisfera nordică în ultimele zile a fost cauzată de erupțiile solare și de proiecțiile de masă coronală – expulzări de plasmă și câmpuri magnetice din coroana solară. Dar, în timp ce furtuna solară, care s-a încadrat în categoria rară de maxim 5 pe scara geomagnetică și a adus frumusețe pe cerul nopții multor țări, a adus, de asemenea, perturbări pentru mulți fermieri din Statele Unite, ale căror sisteme GPS au încetat să mai funcționeze în plin sezon de plantare.
Asta din pricină că ejecțiile mari din coroană au lovit magnetosfera Pământului, creând o activitate geomagnetică care poate perturba totul, de la sateliții din spațiu până la rețelele electrice de la sol.
„Partea bună a acestei serii de evenimente este că știam dinainte că vor veni spre noi și ne-am pregătit pe măsură ce lucrurile evoluau, iar anumite măsuri au fost luate doar pentru a atenua impactul potențial”, a spus Rawafi.
Zborurile au fost redirecționate pentru a minimiza expunerea la radiații a pasagerilor și a echipajelor. O altă modalitate de pregătire este oprirea rețelelor electrice.
În trecut, furtunile geomagnetice au fost responsabile de eșecul a zeci de sateliți Starlink ai lui Elon Musk în 2022, de detonarea în 1972 a unor muniții neexplodate din timpul războiului din Vietnam în Marea Chinei de Sud și de o pană de curent de nouă ore în Canada în 1989.
Cel mai mare eveniment solar înregistrat a fost o furtună solară din 1859, cunoscută sub numele de Evenimentul Carrington, care a provocat defectarea sistemului global de telegraf și incendii la stațiile de telegraf.
„Avem cu adevărat de ales”
„Imaginați-vă dacă am avea o astfel de furtună astăzi”, a spus Rawafi. „Toate aparatele electronice pe care ne bazăm, toate vor fi expuse… Unul dintre lucrurile care este aproape sigur este că vom avea o pană de curent generalizată. Nu va dura doar câteva ore – acestea pot dura săptămâni și luni și, potențial, chiar mai mult. Vă puteți imagina impactul economic. De aceea, trebuie să înțelegem cu adevărat cum produce soarele aceste evenimente intense, dar și să le prezicem, pentru că secretul pentru toate acestea este predicția.”
Sonda Parker, care a fost lansată în 2018 și a devenit prima navă spațială care a intrat în atmosfera soarelui în 2021, este unul dintre instrumentele care îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine evoluția vânturilor solare și să prevadă schimbările din mediul spațial care afectează viața și tehnologia de pe Pământ.
Rawafi pledează pentru un sistem care să facă legătura între monitorizarea Soarelui și măsurătorile efectuate asupra magnetosferei Pământului și dorește mai multe resurse pentru a ajuta la protejarea Pământului de o potențială catastrofă.
„Avem cu adevărat de ales”, a spus el. „Fie putem fi dinozaurii din ziua de azi, și nu ne pasă cu adevărat până când ceva ne lovește și vom suferi consecințele. Sau mergem acolo, explorăm, înțelegem și apoi venim cu mecanismele potrivite pentru a ne proteja”.