Cancelarul Austriei, Karl Nehammer: Va fi un vot separat pentru intrarea Croaţiei în Schengen şi un alt vot pentru Bulgaria şi România. Critici în privința protecției frontierelor
Karl Nehammer, cancelarul Austriei: „Va fi un vot separat pentru Croaţia şi un alt vot pentru Bulgaria şi România. Cum am ajuns la această diferenţiere? Din cei 75.000 de migranţi neînregistraţi, 40% au venit în Austria via ruta Balcanii de Vest şi 40% printr-o nouă rută, din Turcia, prin Bulgaria şi România, până în Austria„.
Investigaţiile efectuate de autorităţile austriece au relevat că majoritatea acestor migranţi au trecut prin Bulgaria şi România, ţări aflate la frontiera externă a UE, a subliniat cancelarul austriac. Prin urmare, ”este evident că Schengen nu funcţionează” şi că este nevoie de noi măsuri, a remarcat el.
„Acum este nevoie de o reorganizare completă a sistemului european de azil. Acest lucru necesită măsuri pentru a proteja în mod eficient frontierele externe ale UE și pentru a reduce fluxul de migrație necontrolată”, a susținut Nehammer.
În ce priveşte Croaţia, a mai spus el, această țară şi-a ”îndeplinit toate obligaţiile”. „Vedem de unde vin migranţii ilegali, iar România şi Bulgaria au probleme în a-şi proteja frontierele”, a subliniat Nehammer.
Premierul croat, Andrej Plenkovic, a amintit că ţara sa doreşte să intre în spaţiul Schengen cu frontierele terestre la 1 ianuarie 2023, iar de la 26 martie şi cu aeroporturile.
„În context, omologul meu m-a asigurat în mai multe rânduri că ultimele declarații pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste care afectează Austria”, a subliniat Bode, într-o postare pe Facebook.
Un vot asupra extinderii spaţiului Schengen este programat la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 8-9 decembrie.