Atenție la capcanele infractorilor cibernetici! Cum a rămas o tănără din Capitală fără bani în cont

30 martie 2024, 18:40 (actualizat 30 martie 2024, 19:45)

9,5 trilioane de dolari este suma uriașă care se pierde la nivel mondial ca urmare a atacurilor cibernetice. De la mari companii, la simpli cetățeni, absolut toată lumea e vizată de infractorii care au din ce în mai multe unelte la dispoziție. Nici România nu e ferită de astfel de atacuri. O tânără a povestit jurnaliștilor TVR cum a rămas fară bani cu speranța că povestea ei va fi o lecție și un avertisment pentru mulți alții.

Infractorii cibernetici se bazează mult pe naivitatea oamenilor, buna-credință și dorința de a ajuta. În cazul pe care vi-l prezentăm este vorba despre naivitate.

O tânără din Capitală a pus la vânzare pe o platformă de anunțuri o poșetă și în loc să obțină suma dorită, a pierdut 800 de dolari. Infractorii i-au trimis un link prin care ea ar fi trebuit să primească banii, dar mai întâi, tânăra trebuia să urmeze câțiva pași care implicau autentificări și relevări de date bancare.

Victima infracțiunii cibernetice: Bagam datele cardului și de două ori nu a mers. Am scris doamnei pe Watsapp că nu funcționează link-ul și mi-a zis să mai încerc. Într-adevăr linkul pe care am intrat mi s-a părut dubios, dar entuziasmată că dau produsul nu m-am gândit că e ceva în neregulă.

Banca la care are cont i-a trimis avertizări, dar au rămas neluate în seamă.

Victima infracțiunii cibernetice: De vreo două-trei ori când am băgat datele și nu lasă ei vroiau să vadă dacă am bani pe contul respectiv. Eu primeam mesaje de la bancă că e ceva, am băgat datele cardului și după aia când au dispărut banii din cont mi-am dat seama că am făcut o prostie.

Din păcate, cei 800 de dolari pierduți astfel nu au mai putut fi recuperați. Reprezentanții bancari consideră că e vorba despre neglijență în acest caz.

Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare: Nu se poate spune că banca e protejată și nici că consumatorul nu e protejat e o chestiune de interpretare fină. Până la urmă toți trebuie să lucram împreună, inclusiv poliția pentru că sunt plângeri depuse de un an și jumătate care nu s-au rezolvat. Aici vorbim despre urme pe care infractorii digitali le lasă în sisteme și ar trebui să ducă la prinderea lor.

Depistarea acestor grupări infracționale e dificilă, dar Ministrul de Interne spune că poliția se preocupă de astfel de cazuri.

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: E în atenția noastră și sunt convins că o să avem și rezultate, dar repet e o criminalitate care trebuie combătută de mai multe instituții.

Tânără păcălită de hackeri s-a adresat și politiei. Din noiembrie 2021, cazul ei se află în atenția autorităților, dar cazul este nesoluţionat şi acum.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite