Atacurile armate „se răspândesc ca o epidemie în Europa”, a afirmat un supraviețuitor al atacului de la Praga

Atac armat
Atac armat
22 decembrie 2023, 08:00

Jakob Weizman, un student danez la Universitatea Charles din Praga, susținea joi un examen, când a început să audă focuri de armă și țipete. Primul său instinct a fost șocul, a spus el – nu s-a gândit niciodată că un schimb de focuri de armă la școală se va întâmpla lângă el, în Europa, potrivit CNN.

„Am trăit în SUA foarte mult timp, dacă s-ar fi întâmplat oriunde, s-ar fi întâmplat în SUA”, a declarat el ulterior pentru CNN. „Acum se răspândește ca o epidemie și în Europa”.

El a subliniat un val recent de schimburi de focuri de armă în alte părți ale continentului, spunând: „Vedeți că acest lucru se întâmplă în Danemarca, Serbia și acum aici. Este incredibil de înspăimântător, știți?”.

Weizman și profesorul său au încuiat ușa sălii de examinare și au baricadat-o cu scaune și mese, rămânând înăuntru timp de o oră până când a sosit poliția și i-a escortat afară din clădire.

Omul înarmat a ucis cel puțin 14 persoane și a rănit 25, în cel mai sângeros atac armat în masă din Republica Cehă din ultimele decenii. Poliția a declarat că atacatorul, un bărbat în vârstă de 24 de ani, era student al Facultății de Arte din cadrul universității, dar nu a fost identificat în mod oficial din cauza gravității rănilor sale.

Autoritățile investighează în continuare un motiv.

Weizman a declarat că, în calitate de student internațional, avea cercuri de studiu diferite față de studenții cehi locali și, prin urmare, nu îl cunoștea pe atacator.

Republica Cehă este doar cea mai recentă dintr-o serie de țări europene care a fost afectată de atacuri în masă de tipul celor care au devenit omniprezente în Statele Unite.

În iunie 2022, un bărbat înarmat a ucis trei persoane și a rănit alte câteva într-un centru comercial din capitala daneză Copenhaga. Violența armată este relativ rară în Danemarca, care este considerată a avea unele dintre cele mai restrictive legi privind armele de foc din Europa.

Iar în luna mai a acestui an, Serbia a fost zguduită după două atacuri armate în masă în mai puțin de 48 de ore. Un băiat de 13 ani a ucis cel puțin opt copii și un agent de securitate la școala sa din capitala Belgrad; doar o zi mai târziu, un tânăr de 21 de ani, înarmat cu o armă automată, a ucis opt persoane în satul Dubona.

Numărul de posesori de arme de foc este ridicat în Serbia, dar acest tip de schimburi de focuri de armă care se întâmplă zilnic în SUA sunt extrem de rare în țara balcanică. Până în luna mai, atacurile cu focuri de armă în școli din Serbia erau practic nemaiauzite.

Autorul atacului armat de la Praga de joi avea permis de port-armă și deținea mai multe arme, potrivit președintelui poliției cehe, Martin Vondrášek.

Republica Cehă are legi relativ permisive privind armele de foc în comparație cu restul Uniunii Europene. Pentru a obține o armă în mod legal, o persoană are nevoie de un permis oficial de port-armă, care necesită un examen medical, un examen de competență cu privire la arme și lipsa unui cazier judiciar anterior.

Potrivit statisticilor oficiale ale poliției, peste 300.000 de persoane au permise legale pentru a deține o armă. Începând cu anul 2022, aproape 1 milion de arme deținute legal erau înregistrate oficial în Republica Cehă.

Pentru a pune acest lucru în perspectivă, există 120 de arme la fiecare 100 de americani, potrivit Small Arms Survey (SAS), cu sediul în Elveția. Nicio altă națiune nu are mai multe arme civile decât oameni.

În SUA, au avut loc 642 de incidente cu focuri de armă în masă până acum în acest an, potrivit Gun Violence Archive. Mai mult de 80 dintre aceste incidente au avut loc în școli și universități, potrivit unei analize CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite