„Aspretele trăieşte”. Cel mai rar peşte din lume va avea pe malul râului Vâlsan din Argeș un sanctuar, care va consta într-o bază de cercetare și înmulțire a speciei în captivitate

28 iunie 2024, 19:15 (actualizat 28 iunie 2024, 19:23)

Numărul de exemplare de asprete, un peşte de pe vremea dinozaurilor, a crescut de mai mult de zece ori. Este considerat unic în lume și trăiește doar în apele noastre. Dacă în urmă cu trei ani erau identificate numai 10 exemplare, acum specialiștii se așteaptă să fie peste 150. Însă poluarea, debitul mic de apă și intervenția oamenilor în albia râurilor fac ca specia să ducă o luptă contracronometru ca să reziste în continuare.

Aspretele e unul dintre cei mai rari pești din Europa și, după unele estimări, chiar din lume. Singurul loc în care mai trăiește este pe râul Vâlsan, în județul Argeș. E considerat o fosilă vie, fiind contemporan cu ultimii dinozauri, pentru că are o vechime de peste 65 de milioane de ani.

Istavan Falka, ihtiolog: Îi plac bolovanii mari, rotunzi, care sunt în râu și care, din păcate, au dispărut, pentru că sunt în fundațiile caselor. Are nevoie mare de acești bolovani în spatele cărora se formează o mini cascadă cu apă până la genunchi bine oxigenată și acolo îl găsim. Numele aspretelui este perfect. Când îl ții în mână este aspru și la atingere este aspru

Dacă în urmă cu trei ani ihtiologii au identificat doar 10 exemplare, anul acesta, specialișții se așteaptă la peste 150.

Alex Găvan, fondatorul proiectului „Aspretele Trăieşte”: Specia e în pericol din cauza oamenilor: debit ecologic insuficient asigurat, deversări în râu, stații de epurare nefuncționale, exploatări forestiere care trec ilegal direct prin apă și schimbă turbitatea apei, în același timp extracția vegetației de pe maluri, care oricum este protejată, extragerea de bolovani din râu și așa mai departe.

Aspretele, cel mai rar pește din lume, trăieşte doar în Râul Vâlsan, din judeţul Argeş

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Eu cred că suntem obligați să găsim soluții pentru că ceea ce au făcut deja acești oameni înseamnă același lucru pe care îl recomandă astăzi Comisia Europeană, Consiliul, autoritățile de la Bruxelles, respectiv acela de a reduce poluarea, acela de a reconstrui habitatele degradate.

Locuitorii comunei Brădetu nici nu știau că în râul care le trece prin spatele caselor există un pește atât de rar și apreciat în lume.

În perioada următoare, Fundația „Alex Găvan”, cea care se ocupă cu protejarea speciei, va crea pe malul râului Vâlsan un Sanctuar al Aspretului care va consta într-o bază de cercetare și înmulțire a speciei în captivitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite