Artefacte culturale, integrate într-un muzeu în aer liber în curtea interioară a Universității din București

10 februarie 2023, 21:28

Reabilitarea Universității din București a dus la cercetări arhelogice importante în curtea interioară. Săpăturile arheologice începute în 2017 au scos la suprafață ziduri din fosta clădire a Universității, ridicate pe vremea lui Cuza, dar și din Academia Sf. Sava, din timpul fanariotului Alexandru Ipsilanti.

”Cercetările reluate în anul 2022 au pornit din această zonă, dinspre Facultatea de Matematică și spre surpriza noastră am găsit case foarte bine conservate, de la începutul de sec XIX . Două construcții au aparținut unui nobil, Manolache Seviade, care în jurul anul 1884 vinde proprietățile sale. Am descoperit vase din ceramică, din sticlă, porțelan, faianţă, erau apanajul oamenilor bogaţi. Veselă scumpă, importată din Anglia, Veneția”, ne-a spus Theodor Ignat, arheolog, Muzeul Municipiului Bucureşti.

În această primăvară, săpăturile vor fi reluate. Pe baza planurilor cadastrale și a hărților, arhitecții au făcut deja o simulare a felului în care va arăta zona, după ce vestigiile istorice vor fi integrate într-un proiect cultural conexat cu cel din Centrul vechi al Bucureștiului. Acest proiect presupune încasetarea artefactelor în sticlă şi iluminarea lor în diverse culori.

Dacă va fi descoperită aula universității, această urmează să fie pusă în valoare prin coborârea nivelului de trecere, astfel încât fiecare vizitator poate să atingă vestigiile respective.

Cei care trec prin fața Palatului Universității București nu știu că, în stația de autobuz, calcă pe istorie, la propriu. Acoperit cu piatră cubică, temporar, un alt sit arheologic așteaptă să fie pus în valoare.

”Pe o lungime de 27 de metri era biserica lui Constantin Brâncoveanu și o lățime de 3-4m. Speranța din 2010 s-ar putea împlini acum, cu ocazia construirii magistralei 5 de metrou, proiectul prevazând și expunerea ruinei spre vizitarea pietonilor care vor traversa Universitatea”, ne-a spus Andrei Măgureanu, arheolog, Institutul de Arhelogie ,,Vasile Pârvan”.

Pe lângă valoarea culturală, proiectul este important și pentru că aduce Capitala la standarde occidentale de turism.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă