Arderile ilegale, mai uşor de sancţionat. Poluarea aerului ar putea fi pedepsită cu închisoarea. Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor

8 aprilie 2025, 19:26

Poluarea aerului ar putea fi pedepsită cu închisoare până la 5 ani, iar arderile ilegale vor fi mai ușor de sancționat. Camera Deputaților a adoptat legea care le permite procurorilor să ia în calcul și afectarea calității aerului atunci când stabilesc un prejudiciu la infracțiunile de mediu. Mai e nevoie doar de semnătura președintelui țării.

Arderile ilegale ne otrăvesc pe toți, de ani de zile, dar legea actuală nu poate constata infracțiunea, dacă nu e stabilit și prejudiciul. Face referire doar la pagubele pentru sol, subsol și apă. Poluarea aerului nu se află pe listă.

Acum, noua lege repară această scăpare.

Diana Buzoianu, deputat USR, iniţiatoarea legii: Ce spunem noi este simplu, calitatea aerului trebuie să fie luată în considerare, atunci când procurorii stabilesc ce prejudicii de mediu sunt în urma infracțiunilor din gestionarea deșeurilor.

Gabriela Corina Ene, deputat PSD: Ne asigurăm că acest poluator este tras la răspundere.

Sorin George Oltenaşu, deputat SOS România: Anual, sunt diagnosticate peste 11.000 de cazuri de cancer pulmonar. Trebuie ca cei care poluează să fie sancționați.

Specialiștii spun, însă, că legea nu rezolvă mai nimic din problema arderilor ilegale.

Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu: Ca să demonstrezi poluarea aerului, ar trebui să ai niște instrumente de măsurare în locația respectivă. Și trebuie să vezi și care a fost impactul poluării și care a fost densitatea, volumul poluării. Aici avem un gol, pentru că nu avem cu ce să măsurăm, ca să mergi în instanță, să demonstrezi, cel puțin în zona industrială, iar în partea cealaltă nu cred că va crește numărul de plângeri și dosare, pentru că e la un nivel minim.

Și asta în condițiile în care expunerea la aerul poluat provoacă boli grave și ne reduc anii de viață.

Beatrice Mahler, medic pneumolog: Boli care vizează sănătatea publică sunt afecțiunile pulmonare cronice, bronhopneopatia cronică obstructivă, riscul de cancer pulmonar, boli care cresc nevoia de asistență medicală, scad durata de viață și scad calitatea vieții. Dar, din păcate, nu doar afecțiuni respiratorii, ci și boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale și modificări a funcției endocrine a organismului.

Doar 3 dosare privind infracțiuni de arderi ilegale de deșeuri au ajuns la procurori, potrivit inițiatorilor legii, deși sunt mii de plângeri penale din partea oamenilor afectați de poluare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite