Anul Nou chinezesc începe pe 29 ianuarie. Anul Şarpelui de Lemn vine o dată la 60 de ani, cu schimbări majore şi noroc

29 ianuarie 2025, 06:05 (actualizat 29 ianuarie 2025, 20:51)

Festivalul Primăverii marchează intrarea în noul an şi este cea mai importantă sărbătoare tradiţională a chinezilor. Conform horoscopului chinezesc, după nobilul şi magicul Dragon, urmează Şarpele, înţelept şi agil. Anul Şarpelui de Lemn începe pe 29 ianuaire 2025 şi se va încheia pe 16 februarie 2026.

În multe țări occidentale, șerpii au fost mult timp asociați cu răul și tentația.

Cu toate acestea, în China, șerpii au un simbolism mai complex și mai variat. Ei sunt asociați simultan cu recolta, procrearea, spiritualitatea și norocul, precum și cu viclenia, răul, amenințarea și teroarea.
Ce înseamnă să intri într-un An al Șarpelui în cultura chineză? Care sunt previziunile horoscopului pentru toate semnele zodiacale în 2025, Anul Șarpelui de Lemn?

Anul Şarpelui de Lemn

Există 12 semne zodiacale în astrologia chineză, fiecare posedând un set unic de calități. În fiecare an, un animal este asociat cu unul dintre cele cinci elemente: aur, lemn, apă, foc și pământ. Aceste elemente se completează și intră în conflict unele cu altele, dar se crede că această interacțiune continuă promovează armonia, echilibrul și ordinea în lumea naturală.
Calitățile unice ale unui semn zodiacal sunt adesea folosite pentru a descrie trăsăturile de personalitate ale persoanelor născute în acel an. Șarpele de lemn este un semn fermecător, inteligent și creativ, dar și secretos, viclean și uneori nemilos.

Deoarece fiecare animal elemental urmează un ciclu de 60 de ani, ultimul an al Șarpelui de Lemn a fost 1965.

În 2025, întâmpinăm Anul Șarpelui de Lemn. Este cunoscut și ca Anul Șarpelui Verde, deoarece, conform teoriei chineze a celor cinci elemente, lemnul este asociat cu verdele.

Şerpii  (shennian 蛇年) sunt considerați mici dragoni (xiaolong 小龍), iar pielea pe care șerpii o schimbă este denumită haina dragonului (longyi 龍衣), simbolizând norocul, renașterea și regalitatea. Șarpele simbolizează, de asemenea, căutarea dragostei și a fericirii, o temă frumos ilustrată în basmul popular tradițional „Legenda șarpelui alb”. Șarpele poate reprezenta, de asemenea, bogăția și înțelepciunea, iar în cultura tradițională chineză, acesta este adesea grupat cu broasca țestoasă și cocorul ca simbol al longevității.

Cei născuți sub acest semn vor avea parte de o perioadă de transformare

Ciclul sexagenar este format din zece tulpini cerești (tiangan 天干) și douăsprezece ramuri terestre (dizhi 地支), fiecare având atribute diferite. În 2025, tulpina cerească este Yi 乙, reprezentând lemnul, în timp ce ramura terestră este Si 巳, reprezentând focul, stabilind astfel anul Yisi 乙巳.

Prin urmare, persoanele născute în 2025 pot fi numite „Șarpe de lemn” sau „Șarpe de foc” sau „Șarpe de foc de lemn”. Cele cinci elemente interacționează între ele într-o manieră ciclică; ca urmare, Lemnul dă naștere Focului. Această interconectare face ca Șarpele de Lemn să prezinte o personalitate deosebit de complexă, întruchipând trăsături atât ale Lemnului, cât și ale Focului.

În ceea ce privește cariera, 2025 ar putea aduce descoperiri, în special pentru Șerpi, care sunt sârguincioși și strategici în abordarea lor.

Perspectivele financiare pe termen lung par solide, dar este înțelept să evitați investițiile cu risc ridicat în favoarea câștigurilor constante și stabile.

Relațiile pe parcursul acestui an vor fi un amestec de pasiune și tensiune. Comunicarea clară va preveni neînțelegerile și va menține armonia cu cei dragi.

La capitolul sănătate, Șerpii ar trebui să fie deosebit de atenți la epuizare. Angajarea în practici de odihnă și menținerea unei diete sănătoase vor fi esențiale pentru menținerea vitalității și bunăstării.

Care sunt tabuurile în Anul Șarpelui?

În cultura chineză, fiecare an asociat cu un semn din zodiacul chinezesc are propriul set de credințe și tradiții, inclusiv tabuuri și culori norocoase. Aceste tradiții, care fac parte integrantă din sărbătorirea Anului Nou Lunar și din practicile culturale mai largi de pe tot parcursul anului, ghidează comportamentele și deciziile pentru a promova un an al prosperității și al norocului. Înțelegerea și respectarea tabuurilor și a semnificațiilor culorilor pot influența profund rezultatele personale, conform credințelor chineze.

În timpul Anului Șarpelui, rănirea şerpilor adduce ghinion, în timp ce respectarea lor pe parcursul anului  zodiacal poate atrage norocul.

Conform cosmologiei chineze, Estul este asociat cu Lemnul, după cum se precizează în Shuowen Jiezi, un dicționar de la începutul secolului al II-lea d.Hr. Dicționarul explică faptul că caracterul pentru „Est” (dong東) combină simbolurile pentru Lemn (mu 木) și Soare (ri 日), simbolizând răsăritul soarelui din pădurile din Est. Având în vedere că Anul Șarpelui 2025 este identificat ca Anul Yisi, Yi reprezentând Lemnul și Si reprezentând Focul, cei născuți în 2025 ar trebui să favorizeze Estul în detrimentul Vestului. Se consideră că orientarea spre est este mai de bun augur și mai favorabilă dezvoltării personale pentru persoanele care trăiesc cu Șarpele de Lemn.

Purtați roșu, verde și auriu pentru noroc

În cultura chineză, roșul este universal cunoscut ca un semn al norocului. Se crede că alungă spiritele rele și ghinionul. În 2025, acest simbolism este deosebit de puternic, deoarece roșul este asociat cu Focul. Se crede că purtarea acestei culori poate ajuta la atenuarea energiei excesive a Lemnului, menținând astfel echilibrul și armonia dintre elemente.

Pentru cei născuți în Anul Șarpelui de Lemn, verdele este culoarea cea mai de bun augur. Verdele reprezintă Lemnul, care corespunde lui Yi, a doua dintre cele zece Tulpini Cerești. În cadrul celor cinci elemente din cosmologia chineză, lemnul hrănește focul, care se referă la Si, a șasea dintre cele douăsprezece ramuri terestre. Prin urmare, verdele poate spori energia persoanelor născute în Anul Șarpelui de Lemn, atrăgând norocul în viața lor.

Auriul reprezintă bogăția și prosperitatea. Este o altă culoare de bun augur, mai ales în Anul Șarpelui de Lemn, unde Si înseamnă, de asemenea, Aur/Metal. Acest element se corelează cu direcția Vest. Prin urmare, utilizarea aurului în decorațiuni sau purtarea aurului poate atrage energie pozitivă, spori prosperitatea financiară și menține un echilibru sănătos între asociațiile elementare ale Estului (Lemn) și Vestului (Metal) în 2025.

Tradiţiile şi obiceiurile de Noul An

Legenda spune că Buddha, înainte de a muri, a chemat la el toate animalele, dar numai 12 dintre ele au venit să-şi ia rămas bun, iar el le-a răsplătit dând numele lor câte unui an din calendar, în ordinea sosirii lor. Tradiţia chineză spune că animalul care guvernează anul în care se naşte un om are o influenţă puternică asupra personalităţii sale, căci „animalul se ascunde în adâncul sufletului”.

Cele mai importante zile de sărbătoare sunt ajunul Anului Nou, când ziua este dedicată reuniunilor de familie, şi ziua Anului Nou, dedicată vizitării şi felicitării familiilor maternă şi paternă.Tradiţional, celebrările Anului Nou, sau Festivalul Primăverii, încep însă mult mai devreme, chiar şi cu trei săptămâni înainte, din a 8-a zi a celei de a 12-a luni din calendarul chinezesc.

În cea de-a 20-a zi a ultimei luni a anului, chinezii obişnuiesc să facă o curăţenie generală a casei, pentru a elimina ghinionul din vechiul an şi pentru a primi norocul anului care vine, uşile sunt împodobite cu panglici roşii cu diferite inscripţii, iar femeile nu prididesc cu pregătirea unor mâncăruri specifice diferitelor regiuni. Pentru decoraţiuni se folosesc în mod tradiţionalşi  narcisele, simbol al norocului, sau florile de prun, care simbolizează speranţa şi curajul.

În cadrul celor 7 zile de sărbătoare,  se evită orice subiect supărător pentru a nu dezonora familia, nu se merge la frizer sau la coafor şi nu se poate mătura spre exteriorul casei. Simbolic, acest lucru înseamnă că trebuie păstrate în casă toate bunurile.

Copiii primesc cadouri, constând în plicuri roşii cu bani. Cu cât sunt mai generoşi, cu atât cei care oferă vor câştiga mai mulţi bani în cursul anului.

Chinezilor le place culoare roşie şi o privesc ca pe un simbol al energiei, fericirii şi norocului, aşa încât plicurie sau pacheţelele roşii sunt de fapt un fel de a transmite bune urări şi noroc. De fapt se pare că mai importantă decât valoarea ar fi culoarea plicului, care nu este politicos să fie deschise de persoana care l-a făcut cadou.

Multe familii pun în casă o tavă cu dulciuri, bomboane şi fructe uscate cu care sunt trataţi musafirii. Aceste tăvi ale uniunii, numite chuen-hop, au de obicei câte opt compartimente, fiecare pentru un anume fel de mâncare cu semnificaţii legate de importanţa anului nou.

La cina din ajunul Anului Nou, se adună familia şi se mănâncă preparate din pui şi peşte, prăjituri şi fructe. Se fac daruri, dulciuri mărunte şi seminţe de tot felul, puse în cutiuţe frumos decorate cu semne şi cuvinte norocoase. Vizitele se fac în primele două zile ale noului an, pentru că a treia zi este „ziua neînţelegerilor sau a disputelor” şi de aceea nu este potrivită pentru vizite.

În timpul sărbătoririi Festivalului Primăverii, au loc Dansul Leului şi Dansul Dragonului, cu speranţa atragerii păcii şi prosperităţii pentru naţiune, o tradiţie dusă de milioanele de emigranţi chinezi şi în Europa, Australia, Noua Zeelandă, în Statele Unite sau America, ca simbol al culturii chineze.

Festivalul Lanternelor

Tot tradiţional, ultima zi a Festivalului Primăverii este în a 15-a zi a primei luni din calendarul chinezesc, când va fi Festivalul Lanternelor. La sărbătoarea numită Yuanxiao Jie, care se ţine pe tot globul acolo unde se află chinezi, miliarde de lampioane sunt aprinse pentru a celebra Luna şi memoria celor trecuţi din viaţă şi pentru a anunţă începerea unui nou an de muncă pe care chinezii îl doresc luminat, bogat şi fericit.

Lampioanele roşu aprins sunt ornamentul specific Anului Nou şi omniprezente în peisajul urban şi rural, iar satul Tuntou, din provincia Hebei (nord), este „capitala lampioanelor”. Aici se produce cea mai mare parte dintre lampioanele care vor împodobi căminele celor 1,37 de miliarde de chinezi sau sunt exportate în Asia de Sud-Est, Statele Unite sau Japonia.

Pe lampioanle roşii, cu caractere aurite sunt inscripţionate diferite cuvinte cu semnificație pozitivă, ca „fericire”, „linişte”, „familie”, dar şi una din cele 12 ‘valori centrale ale socialismului promovate de preşedintele Xi Jinping: „democrație”, „egalitate”, „guvernare conform legii” sau „patriotism”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite