ANSVSA: Măsuri suplimentare pentru a preveni apariţia variolei ovine şi caprine în România, după un prim focar depistat în Bulgaria

5 septembrie 2024, 17:28 (actualizat 5 septembrie 2024, 17:31)

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus instituirea de măsuri suplimentare pentru a preveni apariţia variolei ovine şi caprine în ţara noastră, după ce Bulgaria a notificat, prin Sistemul Mondial de Informaţii privind Sănătatea Animalelor (WAHIS), primul focar de variolă ovină. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp la DSVSA judeţene, atenționează autoritatea într-un comunicat. Anunțul vine în contextul în care crescătorii se luptă cu pesta micilor rumegătoare.

„A fost organizată o videoconferinţă cu Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, în cadrul căreia s-a prezentat situaţia focarului de variolă din Bulgaria, inclusiv zonele de restricţie, s-a efectuat instruirea structurilor teritoriale şi s-a discutat în detaliu legislaţia referitoare la variola ovină şi caprină”, se arată într-un comunicat.

Reprezentanţii principalelor asociaţii de crescători de ovine şi caprine din județe vor fi informați despre simptome şi despre evoluţia bolii în Bulgaria. Crescătorii vor fi obligați să anunțe medicul veterinar despre animalele care au modificări de comportament, se îmbolnăvesc sau mor.

Transporturile de ovine şi caprine din cadrul comerţului intracomunitar cu Bulgaria vor fi monitorizate și este în analiză inclusiv suspendarea temporare a acestora.

Vor fi intensificate controalele în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale, în special la graniţa cu Bulgaria.

Se dispune comunicarea către operatorii economici care achiziţionează ovine şi caprine despre obligativitatea de a prenotifica DSVSA judeţeană oricare achiziţie din Bulgaria.

La fiecare transport, medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor şi va efectua un examen clinic. Animalele nou introduse vor fi ţinute izolate pentru o perioadă de 21 de zile până la introducerea în efectivul indigen, anunță ANSVSA.

A început retestarea animalelor în Timiş, la presiunea crescătorilor de oi, în contextul focarului de pestă

A început retestarea animalelor în Timiş, la presiunea crescătorilor de oi care timp de două zile au ieşit la proteste. Peste 14 mii de animale au fost sacrificate doar luna trecută după izbucnirea unui focare de pestă. Fermierii au cerut în stradă oprirea sacrificărilor în masă, retestarea şi carantină. Fiecare gospodărie va fi evaluată separat şi vor fi ucise doar animalele bolnave, a promis preşedinte Autorităţii Sanitar Veterinare.

ANSVSA a trimis în teritoriu instrucţiuni prin note de serviciu privind evoluţia variolei ovină şi caprină, atât în Bulgaria, cât şi în Grecia, care vor fi implementate prin organizarea de întâlniri cu părţile implicate şi interesate.

Aceste întâlniri vor avea ca obiective: informarea medicilor veterinari cu atribuţii specifice, a operatorilor economici şi a celor implicaţi în comerţul cu rumegătoare din Bulgaria sau cu rumegătoare care tranzitează această ţară; intensificarea acţiunilor de supraveghere pasivă, în special în judeţele din sudul ţării aflate la graniţă cu Bulgaria; instruirea medicilor veterinari pentru a recunoaşte semnele clinice ale bolii, conform specificaţiilor Organizaţiei Mondiale de Sănătate Animală (WOAH); întărirea controalelor la punctele de frontieră pentru transporturile de rumegătoare din Bulgaria, Grecia şi Turcia, având în vedere că ultimele cazuri confirmate nu au prezentat semne clinice, fiind identificate prin investigaţii de laborator.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite