ANALIZĂ The Economist: Ce se întâmplă în Polonia?

Premierul Donald Tusk (Foto: Profimedia Images)
31 ianuarie 2024, 20:41

O analiză a publicației The Economist arată că noul guvern format în jurul lui Donald Tusk anulează în mod agresiv anii de guvernare iliberală ai Partidului Lege și Justiție (PiS). Rezultatul este un dezastru constituțional.

În perioada premergătoare alegerilor din Polonia din octombrie 2023, Donald Tusk, liderul blocului de centru-dreapta, a declarat că, dacă va recâștiga puterea, va avea nevoie de doar 24 de ore pentru a începe să restabilească democrația.

După vot, Tusk, care a fost prim-ministru între 2007 și 2014, a format o coaliție care a alungat de la putere Partidul Lege și Justiție (PiS), o grupare populistă care a deținut mulți ani puterea la Varșovia.

Pe 13 decembrie, Donald Tusk a fost învestit în funcție, iar guvernul său s-a apucat direct de treabă. Așa că, a început lupta cu justiția și cu președintele Andrzej Duda, un aliat al fostei puteri.

Un dezastru constituțional

PiS îl acuză pe Tusk că a călcat în picioare Constituția. Experții juridici au pus, de asemenea, sub semnul întrebării tacticile noului prim-ministru.

Interpretările legii au divizat instituțiile publice. Această luptă este un test care va arăta cât de ușor este pentru un guvern centrist să restabilească normele bulversate de un guvern populist.

Totul a început cu mass-media de stat. Pe 20 decembrie, televiziunea de stat al Poloniei, un canal de propagandă pentru PiS, a fost brusc scos din emisie.

Citește și: Polonia intră în criză instituţională după ce poliţia a arestat în palatul prezidenţial politicieni protejaţi de preşedintele Duda

Politicienii și jurnaliștii PiS au început imediat un protest. Andrzej Duda a susținut că guvernul acționează ilegal și a refuzat să semneze un proiect de lege care prelungea finanțarea pentru mass-media publice.

Ca răspuns, guvernul Tusk a cerut insolvența pentru agenția de presă de stat și pentru companiile de radio și televiziune. Procesul i-a permis să demită managerii acestora, numiți de PiS, ocolind Consiliul Național al Presei, un organism de reglementare creat chiar de PiS în 2016.

Guvernul Tusk susține că formarea acestui consiliu a fost ilegală. Dar o instanță a refuzat ulterior să înregistreze lichidările radiodifuzorilor de stat. Acum se așteaptă ca oficialii să facă apel la decizia justiției.

Ciocnire cu justiția

Apoi au urmat mai multe conflicte cu justiția poloneză. Pe 15 ianuarie, Adam Bodnar, noul ministru al justiției, l-a înlocuit pe procurorul general, argumentând că numirea sa din 2022 a încălcat mai multe reglementări.

Curtea Constituțională, plină de loialiști ai PiS, a ordonat ca numirea noului procuror să fie suspendată, până când justiția se va pronunțat asupra legalității demiterii fostului oficial.

Adam Bodnar insistă că ordinul judecătorilor a fost unul „defectuos”. Diviziunea dintre executiv și cea mai înaltă instanță creează, practic, o ambiguitate juridică îngrijorătoare.

Citește și: Guvernul Tusk l-a demis pe procurorul general al Poloniei. Președintele Andrzej Duda se opune

Noua administrație se confruntă direct și cu președintele Andrzej Duda. Pe 9 ianuarie, poliția a intrat în palatul prezidențial pentru a aresta doi foști miniștri PiS, Mariusz Kaminski și Maciej Wasik, care se refugiaseră acolo.

În 2015, în timp ce cei doi conduceau eforturile anticorupție din Polonia, dar au fost condamnați pentru abuz de putere. Andrzej Duda a declarat că i-a grațiat cu câțiva ani în urmă, dar judecătorii polonezi au spus că acesta a sărit calul, acționând înainte de o decizie finală în cazul miniștrilor. Iar tocmai acest lucru ar fi făcut ca grațierile să fie invalide.

După recenta lor arestare, Kaminski și Wasik au intrat în greva foamei în închisoare, înainte ca președintele să-i grațieze din nou, în cele din urmă.

PiS este indignat de tacticile lui Donald Tusk. Pe 11 ianuarie, partidul a scos în stradă zeci de mii de protestatari.

Cu toate acestea, coaliția din jurul actualului premier susține că o abordare agresivă este necesară pentru a restabili statul de drept după opt ani în care PiS a rescris regulile care guvernează instituțiile statului pentru a-și consolida puterea.

Alternativa, spun actualii guvernanți, ar fi să se permită ca persoanele numite să își ducă la bun sfârșit mandatele ceea ce ar face ca degradarea democratică să continue.

„PiS a creat un teren minat, pe care Donald Tusk trebuie acum să se miște”, spune Wojciech Szacki, comentator politic la Polityka Insight, un think-tank din Varșovia. „Unele mine vor exploda în mod inevitabil”.

O strategie inteligentă din punct de vedere politic

Dar ocolirea proceselor, chiar și atunci când scopul este de a depolitiza și de a repara instituțiile publice, creează un precedent periculos de guvernare majoritară necontrolată în Polonia.

Cu toată dezordinea, strategia lui Tusk pare cel puțin inteligentă din punct de vedere politic.

Decizia sa i-a încântat pe mulți dintre alegătorii săi. Partidele din coaliția creată în jurul său au crescut în sondaje, în detrimentul PiS.

Mai mult, Uniunea Europeană ia în considerare deblocarea fondurilor de redresare de după pandemia de Covid-19, pe care le-a blocat  timp de ani de zile din cauza preocupărilor legate de statul de drept sub guvernarea PiS.

Donald Tusk este bine conectat la Bruxelles, după ce a fost președinte al Consiliului European între 2014 și 2019.

În plus, curățenia după PiS este unul dintre puținele lucruri asupra cărora coaliția creată în jurul actualului premier Donald Tusk poate fi de acord în unanimitate.

Cabinetul său, care reunește stânga radicală și dreapta conservatoare, se va strădui să formuleze o agendă pozitivă pentru Polonia. De exemplu, acum există o dezbatere în jurul unui proiect de lege pentru a liberaliza din nou avortul, după ce PiS a înăsprit legislația din domeniu în anul 2021.

Toate acestea înseamnă că este puțin probabil ca guvernul să își încetinească eforturile de a anula moștenirea lăsată de predecesorii săi.

PiS va pierde probabil și mai mult teren în alegerile locale și europene din acest an. Prin urmare, este puțin improbabil ca protestele sale să aibă rezultate importante, spune Wojciech Szacki.

El se așteaptă acum ca guvernul să înceapă să elimine judecătorii loiali ai Pis din Curtea Constituțională. „Acum este rândul lui Donald Tusk la putere”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite