ANALIZĂ LUMEA AZI | Tensiune în Golful Persic. Iranul a anunţat că va îmbogăţi mai mult uraniu decât anunţase în acordul din 2015
Cel mai fierbinte subiect al momentului în politica internaţională este criza din Golful Persic. Mai multe incidente navale au inflamat spiritele. Câteva petroliere au fost atacate de forţe necunoscute. Statele Unite şi Arabia Saudită au acuzat Iranul care, evident, a dezminţit orice implicare.
Un alt incident a crescut tensiunea la un alt nivel: un petrolier iranian a fost confiscat în Gibraltar. Teheranul a anunţat că este un act de piraterie. În fine, Londra a acuzat unităţi ale Gărzilor Revoluţionare că au încercat să blocheze un vas comercial britanic în strâmtoarea Hormuz. Doar intervenţia energică a fregatei Montrose a evitat conflictul. Regatul Unit a anunţat că va trimite în Golf şi unul dintre cele mai moderne distrugătoare din lume, Duncan, şi a ridicat gradul de alertă al navelor britanice din zona Golfului la nivelul critic.
Mai mulţi lideri europeni şi-au exprimat preocuparea faţă de creşterea tensiunii în zona Golfului. Dar, de parcă incidentele navale nu erau suficiente, Iranul a anunţat că a depăşit deja cantitatea de uraniu îmbogăţit prevazută în acordul nuclear denunţat de Statele Unite. Mai mult, ministrul iranian de Externe, Mohamad Zarif, a avertizat că ţara sa va îmbogăţi uraniu dincolo de limita de 3,6% stabilită prin acordul din 2015.
Expertii estimau în 2015 că Iranul mai are nevoie de maximum trei luni pentru a avea suficient material pentru a face o bombă nucleară.
Scandalul depeşelor ambasadorului britanic la Washington scoate la iveală diverse dedesubturi ale administraţiei Trump. Cum ar fi că liderul de la Casa Albă ar fi denunţat acordul cu Iranul doar ca să îi facă în ciudă predecesorului sau Barack Obama. Cert e că atmosfera este, în momentul de faţă, incendiară între Washinton şi Teheran. Jurnalistul Radio România, Cătălin Gomboş, a fost invitat la emisiunea Lumea Azi, unde a vorbit despre acest subiect.