Amnistie fiscală pentru firme și persoane fizice. Economiștii atrag atenția că măsura nu e lipsită de riscuri: S-ar putea să adâncească și mai mult deficitul

2 septembrie 2024, 18:38 (actualizat 2 septembrie 2024, 21:31)

Guvernul vrea să șteargă din datorii şi să încaseze mai rapid restanţele către bugetul de stat. Condiția este ca plățile să fie făcute până pe 25 noiembrie și astfel se șterg penalitățile și dobânzile. Amnistia ar urma să se aplice atât firmelor, cât și persoanelor fizice. Statul are în plan și recompense pentru cei care își plătesc la timp obligațiile fiscale. Ministerul Finanțelor estimează că ar putea recupera până la finalul anului cel puțin 7,5 miliarde de lei din datoriile firmelor.

Amnistia fiscală pentru cei cu datorii a fost anunțată la începutul ședinței de guvern.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Luăm o serie de măsuri pentru a aduce venituri în plus la buget. Anulăm dobânzile și penalitățile celor cu datorii la stat dacă plătesc aceste restanțe până pe 25 noiembrie.

Guvernanţii vor astfel să recupereze o bună parte din cele peste 60 de miliarde de lei datorate de firme și persoane fizice, sume fără dobânzi și penalități.

Cetăţenii cu datorii de cel mult 5 mii de lei ar urma să plătească doar jumătate din restanța către stat, dacă se încadrează în termenul propus de guvern. Datoriile mai mari de 5 mii de lei se anulează dacă se plătește 75 la sută din sumă. La rândul lor, firmele vor putea să-și achite datoriile, fără dobânzile și penalitățile aplicate restanței. În cazul lor, datoria principală terbuie acoperită complet. Termenul este 25 noiembrie.

Sterică Fudulea, secretar general Consiliul Naţional al IMM-urilor: Clar că este o gură de oxigen și este o albire a situație bancabile a firmelor respective astfel încât să-și poată desfășura activitatea pe mai departe, pentru că știm foarte bine că firmele care au datorii astăzi au conturile blocate, nu-și pot desfășura activitatea și evident că în lipsa unei măsuri de genul acesta ar duce poate la închiderea companiilor.

Ministerul Finanțelor estimează că măsura va viza aproximativ 1,18 milioane de persoane și firme cu datorii. Pentru contribuabilii care își plătesc taxele la zi vor fi în schimb bonificaţii: 3 % de fiecare dată când plătesc impozitul pe profit astfel că vor da statului mai puțini bani. Planul guvernului de a recupera din datoriile firmelor are însă și neajunsuri, spun unii parlamentari din opoziție.

Antonio Andrușceasc, deputat AUR: Eu te scutesc, dar dacă tu tot nu vii să-mi plătești, ce pățești? Îți închid firma, îți fac ceva. Adică vreau să văd și niște măsuri care să poată duce spre împlinirea a ceea ce doresc, altfel rămâne doar o propunere populistă.

Oricât de bună ar fi intenția guvernului, economiștii atrag atenția că amnistia fiscală nu e lipsită de riscuri.

Cristian Păun, profesor de economie: S-ar putea să adâncească și mai mult deficitul. Cel care e cu un picior în groapă, cred că va rămâne în groapă, iar guvernul cred că ar trebui mai degrabă să se gândească de ce IMM-urile au devenit rău platnice la bugetul statului, pentru că acolo e problema.

De la începutul anului, statul a reușit cu greu să adune la buget bani pentru a-și acoperi cheltuielile. Şi a ajuns la un deficit de 4 % din PIB în condițiile în care am cheltuit cu 70 de miliarde de lei mai mult decât am încasat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite