Amnistia fiscală a adus 6,5 miliarde de lei la buget. Au beneficiat peste 122 de mii de firme şi persoane fizice
Amnistia fiscală a adus la bugetul de stat peste 6 miliarde şi jumătate de lei. Suma nu reprezintă, însă, nici măcar 10% din datoriile pe care atât firmele, cât şi persoanele fizice le au la stat. Economiştii cer ca ANAF să lupte mai mult şi mai eficient cu evaziunea fiscală care aduce pagube anuale de miliade de lei.
Ramona Diniţă, reprezentant lanţ saloane de cosmetică şi coafură: Este o mare bucurie să începi anul fără datorii la ANAF.
Din cauza unui calcul greşit, firma pe care o conduce Ramona a ajuns ca, la mijlocul anului trecut, să aibă datorii la stat ce săreau de jumătate de milion de lei. Amnistia fiscală a fost că o mană cerească pentru compania ei.
Ramona Diniţă, reprezentant lanţ saloane de cosmetică şi coafură: Nu a fost uşor să aducem la zi toate datoriile. A fost un efort şi pentru noi, dar ne bucurăm că am reuşit să achităm şi să beneficiem de această amnistie.
Şi nu a fost singura firmă căreia statul i-a şters o parte din datorii.
Mădălina Chiţu, jurnalist TVR: Peste 122 de mii de firme şi persoane fizice au beneficiat de amnistie fiscală. Deşi au virat mai bine de 6,5 miliarde de lei, încasările la bugetul de stat nu au reprezentat nici măcar 10% din restanţele pe care le avea Fiscul de încasat.
Cea mai mare datorie achitată a fost de peste 2,3 miliarde de lei. 66 de oameni au plătit restanţe mai mari de 1 milion de lei.
Economiştii spun că încasările statului de pe urma amnistiei fiscale nu sunt de neglijat, însă ANAF ar trebui să îşi concentreze eforturile pe combaterea evaziunii fiscale, care ar putea creşte în perioada următoare, din cauza politicii fiscale pe care o duce statul.
Christian Năsulea, profesor de economie: Digitalizarea este foarte importantă, pentru că scuteşte nişte inspectori ANAF de o muncă repetitivă şi foarte puţin productivă în termeni de venituri suplimentare la buget, în aşa fel încât inspectorii ANAF să se poată concentra tocmai pe zona aceasta, mult mai complicată, unde se face marea evaziune şi de unde nu se colectează nimic.
Şeful de la Finanţe anunţă că are în plan o nouă strategie de a aduna mai mulţi bani la visteria statului.
Tanczos Barna, ministrul Finanţelor: Sunt anumite probleme pe legislaţia privind falimentul, legislaţia privind incapacitatea de plată şi acum, în cel mai scurt timp posibil, trebuie să venim cu modificări, astfel încât să creştem capacitatea ANAF de a interveni din timp şi de a reduce riscul ca unii să se ascundă după acest paravan şi după aceea statul să rămână fără posibilitatea de a executa silit bunuri.
La finalul anului trecut, în România aproximativ un milion de oameni aveau datorii la Fisc.