„Am fost martoră la schimbarea vieții oamenilor”. Cum  găsești culorile perfecte pentru tine

Profimedia Images
8 martie 2025, 10:41

Aveți subtonuri calde, reci sau medii? Cum vechea tendință de „a-ți face culorile” a revenit cu analiza personalizată a culorilor pe social media – și cum culorile perfecte pentru tine pot „influenţa cariere, declanşa conversații și realiza conexiuni”.

Aveți subtonuri reci sau medii? Roșul vă luminează pielea sau vă plictisește? Întrebări de acest gen, care poate nu v-au trecut prin minte până acum, sunt acum proeminente pe rețelele de socializare, deoarece utilizatorii încearcă să își definească paleta de culori. Analiza culorilor, considerată odinioară de nișă, a cunoscut o creștere în popularitate, programările fiind făcute cu luni de zile înainte, iar aplicațiile, inclusiv TikTok și Instagram, sunt inundate de tutoriale despre cum să determini ce culori ți se potrivesc.

„Înainte de a începe să ofer consultații online, aveam oameni care veneau din întreaga lume pentru a mă vedea”, spune Carol Brailey, consultant canadian de imagine și analist al culorilor.

De când Brailey și-a lansat afacerea, în 2012, a dat mii de consultații. „Se adresează oamenilor din toate categoriile sociale”, spune ea pentru BBC. „Există toată lumea, de la tineri de 17 ani până la cei de 70 de ani – mi se pare că oamenii s-au săturat să graviteze în jurul hainelor negre.” 

Pe TikTok, transformările clienților lui Brailey au câștigat milioane de vizualizări, la fel ca hashtag-ul #ColorAnalysis, care este adesea însoțit de filtre care permit utilizatorilor să își găsească paleta de culori. Dar, deși această tehnologie este nouă, practica există de zeci de ani. 

Teoria sezonieră a culorilor

Analiza culorilor s-a bucurat de o perioadă de popularitate în anii 1980 și la începutul anilor 1990, când „a-ți face culorile” însemna să vizitezi personal un consultant profesionist în culori și să ți se atribuie un anumit set de nuanțe – adesea bazat pe un sistem de anotimpuri – care ți se potriveau.

În linii mari, primăvara însemna culori vii și proaspete, vara culori reci și ușoare, toamna portocaliu ars și verde mușchi, iar iarna „jewel tones” (toate nuanţele de culori care au fiecare exact câte un reprezentant din ceea ce înseamnă practic pietrele preţioase).

Această creștere a interesului s-a datorat în mare măsură bestsellerurilor Color Me Beautiful de Carole Jackson (care s-a vândut în peste 13 milioane de exemplare în întreaga lume) și Color Me a Season de Bernice Kentner.

Cu toate acestea, teoria sezonieră a culorilor s-a născut la începutul anilor 1900, în atelierul lui Johannes Itten, un pictor și profesor de artă elvețian. Itten a observat că unele dintre portretele studenților săi păreau mai vibrante decât altele, o diferență pe care a atribuit-o culorii. Analizând culorile care se „armonizau” bine împreună, el a dezvoltat instrumentul de analiză sezonieră folosit și astăzi, grupând oamenii în vară, toamnă, iarnă sau primăvară.

Brailey pune renașterea din zilele noastre pe seama societăţii vizuale în care trăim. „Fie că este vorba de încărcarea fotografiilor pe Instagram, înregistrarea conținutului TikTok sau chiar întâlnirile Zoom, am devenit o societate foarte vizuală.” 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite