Alunecarea de teren de la Slănic s-a reactivat. Noul crater este mai mare decât cel produs în luna mai
Localnicii din Slănic Prahova trec iar prin momente de tensiune. Asfaltul de pe unele străzi din localitate a început să crape. În urmă cu câteva luni, un crater a apărut pe un drum din cauza unei alunecari de teren, iar peste 40 de persoane au fost evacuate.
Alunecarea de teren a început încă de vineri, iar în prezent, craterul produs pe o stradă din oraș este mai mare decât cel din luna mai.
Peste 40 de persoane au fost evacuate în luna mai din imobilele aflate în proximitate, iar două familii au fost adăpostite la operatorii economici de pe raza localității.
Deși în zonă au fost făcute lucrări și au fost aduse tone de pietriș, pământul nu s-a stabilizat. Au avut loc revărsări subterane de ape care ar fi mișcat din nou niște straturi de pământ.
Localnicii aflați în blocul din zona noii surpări de teren nu se află în pericol în acest moment.
Important este ca extinderea gropii să fie blocată astfel încât să nu ajungă să afecteze fundația clădirii.
Autoritățile se așteptau ca aceste noi surpări să aibă loc.
Pe 9 ianuarie 2024 prefectul de atunci, Virgil Nanu, scria pe Facebook că, în urma unor petiții referitoare la tasarea terenului unor case din orașul Slănic, a dispus remedierea imediată a situației pentru a garanta siguranța locuitorilor și a bunurilor.
Rapoartele întocmite de geologi și seismologi în luna mai a acestui an, în urma măsurătorilor făcute la Slănic, aratau că surparea a stagnat, iar zona era sigură. Cauzele apariției unui crater uriaș pe o stradă din oraș, au aratat aceleași rapoarte, au fost naturale. Mai exact, surpările ar fi fost provocate de acumulările de apă.
Localitatea Slănic Prahova stă pe un zăcământ de sare, dispus sub forma unei lentile, au explicat specialiștii în Fizica Pământului. Sarea e exploatată de foarte mult timp, iar experții spun că nimeni nu mai știe pe unde se află unele galerii ieșite din uz.