Alți doi suspecți arestați în cazul jafului de la muzeul din Assen. Coiful de la Coțofenești, încă dispărut

24 aprilie 2025, 12:51 (actualizat 24 aprilie 2025, 19:22)

Poliția olandeză a arestat miercuri seară alţi doi bărbați în legătură cu jaful de la muzeul Drents din Assen de unde în luna ianuarie a fost furat coiful de la Coțofenești, dar şi 3 brăţări dacice. Au fost făcute şi noi percheziţii, dar procurorii olandezi oferă foarte puține detalii din anchetă. Tactica lor este adoptată şi de colegii din România.

Printre aceștia se numără și bărbatul a cărui fotografie a fost distribuită de poliție la scurt timp după furt.

Astfel, numărul suspecților arestați în legătură cu jaful de la muzeu crește la șapte. Cei doi bărbați arestați au 18, respectiv 20 de ani.

Unul dintre ei este suspectat că a cumpărat un baros care a fost folosit la jaf. Poliția a efectuat percheziții la domiciliul său, dar artefactele furate nu au fost încă găsite.

Cu o singură excepție, toți suspecții provin din aceeaşi localitate. Specialiștii cred că e vorba de un jaf realizat pe baza unui contract.

Poate de aceea suspecții preferă tăcerea și refuză colaborarea cu investigatorii, mai ales că aceștia nu au găsit convorbiri telefonice sau mesaje incriminatoare.

Arthur Brand, detectiv de artă: Ei spun că sunt nevinovaţi şi că dovezile existente nu îi leagă de spargere şi cred că vor fi eliberaţi. Eu nu cred că este cazul. Despre aplicaţii, mesagerii etc se pare că nu s-a găsit mare lucru, conform avocaţilor.

Mihai Zlat, vicepreşedinte SNPPC: Dacă fapta a fost comisă la pont, deja bunurile respective pot fi date sau vândute unor alte persoane, imediat după comiterea faptei, ceea ce ar îngreuna cu mult ancheta. Cel mai bine pentru noi ar fi ca bunurile să fie în posesia lor.

Situația seamănă cu ceea ce s-a întâmplat în cazul brățărilor dacice braconate în România în anii ‘90 și vândute de o puternică rețea sârbă cu legături în lumea colecționarilor care cumpără bunuri furate.

Dr. Emanuel Petac, expert în patrimoniul cultural mobil: E posibil să fie din nou măcar o parte din aceiași oameni, din aceiași comanditari. Nu e deloc exclus. Acele persoane care au pus în operă povestea la fața locului și sunt acum reținute, nu înseamnă că au și gândit și că sunt creierul sau comanditarul din spate. Și la noi, în Munții Orăștiei, cei care operau la fața locului erau unii, dar reali, în spate, erau cu totul alții.

Pe 9 mai va avea loc o nouă înfățișare la tribunal, iar judecătorii vor decide dacă suspecţii vor rămâne în continuare în detenție sau vor fi eliberați.

Cât despre piesele de tezaur furate, anchetatorii olandezi nu știu sigur dacă sunt intacte.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite