Alianța PSD-PNL a câștigat la alegerile europarlamentare, cu un scor estimat de peste 48%
Cetăţenii din spaţiul comunitar și-au ales reprezentanții în Parlamentul European, iar dacă la nivel continental Partidul Popular European este marele câştigător, în România, învingătoarea detaşată este alianţa PSD-PNL. Aceasta a obţinut nu mai puţin de 48 de procente la europarlamentare, rezultat comparabil cu scorurile obţinute de cele două partide din alianţă împreună în 2019, când PSD a luat 22,5 %, iar PNL 27%.
Cu un scor estimat de peste 48%, PSD și PNL ar putea obține la redistribuire până la 56-57%, context în care lista europarlamentarilor coaliției ar putea conţine nu mai puţin de 19 aleși.
Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: Partidul Social Democrat, la fel cum v-am spus şi aseară, a câştigat alegerile. Când o alianţă are un scor cu 5 în faţă e un semnal puternic transmis de români că au încredere în această alianţă.
Rareș Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL: Proiectul a funcţionat, ne interesa să luăm 50%+1 chiar şi după redistribuire, foarte probabil ne vom apropia de 58%-60, după redistribuire. Este un scor uriaş, e un scor al europenilor.
AUR rămâne a doua forță politică după Alianța PSD-PNL la europarlamentare, cu aproape 15%. AUR ar urma să trimită în Parlamentul European 6 eurodeputați, în funcţie de redistribuire.
George Simion, preşedintele AUR: Se gândesc unii şi se întreabă de ce este AUR partidul cel mai votat de către tineri. Este partidul cel mai îndrăgit în stradă, acolo unde Ciucă şi Ciolacu nu au curajul să coboare.
Formaţiunea care a pierdut cele mai multe procente la acest scrutin, comparativ cu rezultatele din urmă cu 5 ani este USR. Implicată în întrecerea electorală alături de Forţa Dreptei şi PMP, Alianţa Dreapta Unită a înregistrat un scor de 8%, ceea ce reprezintă o pierdere de aproape 14 procente, faţă rezultatul înregistrat de USR în 2019. Alianța Dreapta Unită ar putea să trimită în Parlamentul European 3 sau 4 europarlamentari, în funcție de redistribuire.
Eugen Tomac, preşedintele PMP: Alianţa Dreapta Unită a plecat la drum printr-un proces greu, printr-o încercare mizerabilă de a elimina partidul stat din această competiţie.
Ludovic Orban, preşedinte Forţa Dreptei: Aşteptăm rezultatele reale şi suntem convinşi că rezultatele reale vor diferi, de rezultatele care sunt prezentate pe micile ecrane.
UDMR a obţinut 6,63% şi va trimite în Parlamentul European doi membri.
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: Aseară spuneam când am văzut exit poll-urile că este o cifră frumoasă, rotundă, 5%. Astăzi putem spune că nu mai este doar o cifră rotundă dar este şi mai frumoasă, este cel mai bun rezultat din 2004.
O surpriză e reprezentată de partidul Diana Şoşoacă. SOS România a obţinut 5 procente, ceea ce i-ar permite să trimită în Parlamentul European 2 europarlamentari.
Legea Uniunii prevede pragul de 5% pentru partide și astfel obțin 2 mandate, 8% pentru o alianță a partidelor și astfel obțin 3 mandate și 3,2% pentru un candidat independent. Chiar dacă independentul obține mai mult de 5%, tot un mandat i se alocă. În consecinţă Nicolae Ştefănuţă aşteaptă numărătoarea finală pentru a afla dacă a intrat în noua legislatură de la Bruxelles, cât timp rezultatele parţiale îl plasează în jurul procentului de 3%.