Alertă de sănătate în Franța. Multe alimente sunt contaminate cu cadmiu, un metal greu cancerigen

7 iunie 2025, 20:39

În Franța, autoritățile trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul de contaminare a unor alimente cu urme de cadmiu. Copiii cu vârsta sub 3 ani au cel mai mult de suferit. Mai mult de o treime dintre aceștia depășesc doza zilnică tolerată de organism. Medicii atrag atenția că expunerea francezilor, în special a celor mici, la cadmiu, un metal greu cancerigen, este periculoasă pentru sănătate.

Sindicatele franceze care reunesc medicii generaliști au trimis o scrisoare guvernului prin care cer executivului să folosească pârghiile necesare pentru a proteja populația în fața unui flagel de sănătate publică. Cadmiul se acumulează în organism prin diferite alimente, cum sunt cartofii, paștele, pâine sau anumite legume.

Pascal Meyvaert, medic generalist, Union Régionale des Médecins Libéraux: Ne confruntăm cu o explozie a patologiilor cronice, fie ele canceroase sau care afectează inima, rinichii sau organele reproducătoare.

Cadmiul este considerat principala cauză a exploziei cancerelor pancreatice din Franța. Se găsește în mod natural în mediul înconjurător. Concentrația sa este însă amplificată în special de utilizarea intensivă a îngrășămintelor fosfatice.

Christophe Nguyen, inginer agronom: Aceste îngrășăminte sunt contaminate cu cadmiu, deoarece rocile folosite pentru a face îngrășământul sunt ele însele contaminate.

Medicii recomandă populației să fie atentă la alimentele pe care le consumă și, mai ales, la proveniența acestora. Cadmiul se acumulează în organism în timp și generează boli grave.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite