Alegeri Moldova 2024 – Ce își doresc tinerii basarabeni din România
Cetățenii din Republica Moldova își vor alege președintele, în mai puțin de două săptămâni. Și își vor exprima opțiunea în legătură cu aderarea țării la Uniunea Europeană. Mulți tineri de peste Prut studiază sau muncesc deja în România și înțeleg ce înseamnă să faci parte din această mare familie a Europei. Visează la un viitor mai bun pentru țara în care s-au născut și sunt convinși că pot obține asta doar prin aderarea la UE.
Mihaela-Ionela Furculiță, doctorandă, UBB Cluj-Napoca: Cred că peste 20 de ani, această zi de 20 octombrie va fi în manualele de istorie.
Mihaela este din Chișinău, iar de 5 ani este stabilită la Cluj, acolo unde se specializează în administrație publică. Vrea să se întoarcă în Republica Moldova și să ajute la formarea noilor generații de experți din acest domeniu.
Mihaela-Ionela Furculiță, doctorandă, UBB Cluj-Napoca: Consider că e clar că nu avem ce să căutăm într-o altă direcție decât cea europeană, pentru că putem spune că în alte părți am mai fost, am fost în Uniunea Sovietică, am văzut ce înseamnă colaborarea cu partea rusă. Și acum hai să vedem cum e în UE.
Tinerii basarabeni din diaspora sunt siguri că soluția europeană este cea mai bună pentru viitorul Republicii Moldova.
Elina Rotaru, masterandă, UBB Cluj-Napoca: Odată cu intrarea în Uniunea europeană cred că Moldova ar accesa foarte multe fonduri și ar accesa foarte multe oportunități.
Nichita Olenic, student, UBB Cluj-Napoca: Avem nevoie de un viitor democratic, avem nevoie de un viitor în care populație știe valorile democratice și asta se învață în Europa.
Cristian este medic rezident la un spital din Iași. A studiat inițial la Chișinău, dar a optat pentru a-și continuă pregătirea peste Prut, motivat și de faptul că la finalul rezidențiatului va avea o diplomă europeană.
Cristian Iazajii, medic rezident din Republica Moldova: Mi-aș dori ca și diploma din Republica Moldova să fie recunoscută, fiindcă avem o univesitate destul de bună și aș vrea ca și diploma de la mine din țară să fie recunoscută, așa cum este recunoscută o diplomă dintr-o țară europeană.
Svetlana trăiește de 6 ani în România și își dorește că viitorul Moldovei să să scrie în interiorul Uniunii Europene.
Svetlana Matvievici, basarabeancă stabilită în România: Aici ne simțim cu adevărat apreciați, nu zic că și acolo în Moldova- și acolo e bine, dar e loc de mai bine. Este dreptul nostru să ne alegem parcursul european.
Iar pentru asta e nevoie de un lider de țară care să aibă calități clare.
Mii de cetățeni de peste Prut, stabiliți în țară noastră sunt așteptați să meargă la urne pe 20 octombrie. În România vor fi deschise 16 secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova și referendumul pro european.