Aerul polar pune în pericol pomii înfloriți, iar fermierii se pregătesc să-și protejeze recoltele. Fructele s-ar putea scumpi și mai mult
Valul de frig pune în pericol recoltele de fructe de sezon. Fermierii sunt îngrijorați că pomii în floare riscă să înghețe și se tem că vor obține producții mai mici decât au prognozat. În aceste condiții, fructele s-ar putea scumpi și mai mult, avertizează producătorii.
Petre Grivu are o livadă de pomi fructiferi în satul buzoian Cândești. E îngrijorat că aerul polar va coborî de la munte și în zona lui mai joasă. Plantația de cireș, piersic și cais e acum din nou în pericol, după înghețul de săptămânile trecută.
Petre Grivu, pomicultor din județul Buzău: Majoritatea pomilor sunt într-o fază de vegetație înaintată. Înghețurile târzii de primăvară, cum va fi și acesta, sunt foarte periculoase pentru speciile pomicole și pot afecta producția de la un procent de 10-20% până chiar la 100%.
Meteorologii au anunțat că vremea se va răci puternic în toată țara.
Daniel Alexandru, șeful Laboratorului de Agrometeorologie, ANM: Începând de sâmbătă noapte până în cursul zilei de miercuri, minimele vor scădea în special sub 0 grade Celsius. Aceste înghețuri târzii pot afecta în special pomii fructiferi și vița de vie.
Livezile de pomi fructiferi au de suferit și din cauza curenților de aer rece. Fermierii încearcă să prevină apariția pagubelor.
Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale, județul Buzău: Sunt și substanțe care ajută la protejarea la îngheț și la temperaturi scăzute sau sigur alte măsuri de acoperire sau fumigație în cazul plantațiilor pomicole.
Momentul cel mai potrivit pentru aprinderea grămezilor fumigene este după miezul nopții, undeva la 2-3 dimineața, atunci când temperaturile scad foarte mult și există riscul cel mai mare de îngheț al mugurilor.
Există riscul ca fructele să se scumpească, dacă va fi marfă mai puțină, avertizează pomicultorii.
Liliana Militaru, pomicultor, județul Dâmbovița: Se poate distruge din ger și frig. Pică. Floarea pică. Și o să fie mai scumpe sau să nu avem deloc fructe d-astea de sezon.
Fructele sunt printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultima perioadă. De exemplu, în februarie, prețurile erau mai mari în medie cu peste 8% decât în aceeași perioadă a anului trecut, arată statisticile oficiale.
Consumatorii sunt și ei îngrijorați că vor plăti mai mult.
Conservele din fructe s-au scumpit și ele cu peste 7% în decurs de un an, mai arată statisticile oficiale.