Adulții și copiii refugiați din Ucraina au nevoie de consiliere psihologică pentru a depăși trauma războiului. Mulți micuți au venit în România fără părinți

7 martie 2022, 17:28

Timur a împlinit astăzi 12 ani. Feţe cunoscute, dar și oameni complet străini care vor să îi fie alături i-au cântat la mulți ani și i-au zâmbit. A primit cadouri, o mică petrecere, tort și îmbrățișări. Și-a căutat însă cu privirea…mama. Nu i-a putut fi alături, pentru că a rămas în Ucraina. Așa că și-a pus o dorință: „Îmi doresc să se termine războiul și îmi este dor de cei care au rămas acasă, de oamenii apropiaţi. Îmi doresc să le fie bine şi să fim împreună.”

Ana este și ea alături de cei doi copii în vârstă de 5 și 2 ani, tot în centrul pentru refugiați. Are doar 23 de ani și este mamă singură: Psihologic, mă ajută oamenii de aici din centru. Îmi place foarte mult şi le mulțumesc din toată inima.

12 copii au ajuns în total într-un centru din sectorul 3 al Capitalei. Cu toții vin din sistemul de protecție din regiunea Odesa. Cinci dintre aceștia sunt aici fără părinții lor, fără mamele care au rămas în Ucraina. Primesc, însă, din partea specialiștilor de aici tot ce au nevoie, inclusiv consiliere psihologică.

Conducerea Direcției de Asistență Socială spune că va începe demersul pentru ca toți copiii și mamele lor să fie integrați.

Refugiații beneficiază de consiliere psihologică, inclusiv la punctele de trecere a frontierei și în centrele în care ajung . Mai multe ONG-uri și specialiști au făcut deja demersuri ca numărul acestora să crească.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite