Adrian Simionescu: ROBOR a crescut din cauza unor factori interni. Dan Suciu: În viața reală influența ROBOR-ului poate nu e chiar atât de puternică cum este ea mediatizată
Brokerul Adrian Simionescu, invitatul Alinei Stancu, spune că ROBOR-ul a crescut din cauza unor factori interni – deficitul mare bugetar, care presupune ca statul să solicite sume din ce în ce mai mari pe de o parte, inflația în creștere care a determinat BNR la o creștere a dobânzii de referință și evident și dobânzile la care se împrumută băncile urmează un trend ascendent și dincolo de asta este și un fel de răzbunare a băncilor pentru faptul că au fost nenumărate inițiative care au venit să plafoneze ba dobânzile, ba darea în casă și diverse alte inițiative care să le reducă profitabilitatea. Observăm că deși este exces de lichiditate în piață, dobânzile cresc, ceea ce aparent este un fenomen ciudat. Problema este că aceste excedente nu sunt distribuite uniform, a explicat Adrian Simionescu.
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, este de părere că indicele ROBOR este supramediatizat, iar influența lui în viața reală nu este la fel de puternică. Ca argument Dan Suciu aduce faptul că în ciuda trendului ascendent al indicelui, creditarea în România este în creștere.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR: Noi așteptăm ca evoluțiile pe termen lung ale ROBOR să fie mai degrabă în scădere, pentru că avem așteptări legate de inflație și cumva legătura este indiscutabilă. Toată discuția acesta este cumva exagerată, și povestea acesta cu pariuri pe ROBOR și discuția zilnică legată de ROBOR este efectul unei supramediatizări. Știu – crește ROBOR-ul, crește o anumită rată pe care mulți oameni o au de plătit, nu este un fenomen deloc de dorit, nici plăcut, dar este vorba mai de grabă despre o supramediatizare. Spun asta pentru că ne uităm la creditare, care crește în condițiile unui ROBOR mai mare, comparativ cu perioada în care ROBOR era 1 %. Ce înseamnă asta? Că în viața reală influența ROBOR-ului poate nu este chiar atât de puternică cum este ea mediatizată.