Administrația Trump notifică Congresul cu privire la propunerea de a vinde Ucrainei „articole de apărare”

1 mai 2025, 13:08 (actualizat 1 mai 2025, 13:23)

Administrația Trump a notificat oficial Congresul că se pregătește să autorizeze vânzarea de „articole de apărare” în valoare de „50 de milioane de dolari sau mai mult” către Ucraina.

Aceasta marchează prima acțiune de acest gen sub actualul guvern al SUA.

Notificarea este un memoriu al Senior Bureau Official, Legislative Affairs, Departamentul de Stat, către Comitetul Senatului pentru Relații Externe.

În conformitate cu Legea privind controlul exporturilor de arme, documentul informează legislatorii cu privire la o licență propusă pentru a exporta „articole de apărare, inclusiv date tehnice, și servicii de apărare către Ucraina în valoare de 50 de milioane de dolari sau mai mult”.

Acesta nu a furnizat detalii suplimentare cu privire la tipurile de arme sau de servicii.

Această evoluție are loc în paralel cu semnarea, la 30 aprilie, a unui acord mult așteptat între Ucraina și SUA privind mineralele, care stabilește un fond comun de investiții axat pe viitoarele proiecte de extracție și prelucrare.

După luni de discuții, Kievul și Washingtonul au finalizat un acord structurat în jurul noilor investiții, excluzând dispozițiile legate de datoriile anterioare sau de instalațiile existente.

Ucraina și-a exprimat dorința de a-și aprofunda parteneriatul cu SUA în domeniul apărării.

La 13 aprilie, președintele Volodimir Zelenski a declarat pentru CBS News că Ucraina este pregătită să achiziționeze 10 sisteme de apărare antiaeriană Patriot fabricate în SUA, în valoare de 15 miliarde de dolari, pentru a proteja orașele de atacurile cu rachete și drone rusești.

„Vom găsi banii și vom plăti pentru tot”, a declarat Zelenski, adăugând că a făcut oferta direct președintelui american Donald Trump și anterior fostului președinte Joe Biden.

Trump a respins cererea la 14 aprilie, acuzându-l pe Zelenski că „caută mereu să achiziționeze rachete” și susținând în mod fals că Ucraina a provocat războiul cu Rusia.

Președintele american s-a opus în mod constant acordării necondiționate de ajutoare militare Ucrainei, militând în schimb pentru împrumuturi sau acorduri legate de beneficii economice reciproce.

„Avem 350 de miliarde de dolari, sau aproape… Biden le-a dat 350 de miliarde de dolari în numerar și echipamente militare. Noi nu am primit nimic”, a declarat Trump în timpul unui interviu acordat NewsNation la 1 mai.

„Așa că am spus, uite, ei au pământuri rare grozave – adică anumite minerale, materiale – au lucruri pe care multe locuri nu le au, active mari pe care le au. Și am făcut o înțelegere astăzi – obținem mult mai mult, în teorie, decât cele 350 de miliarde de dolari”, a adăugat el, referindu-se la acordul privind mineralele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite