Aderarea a nouă țări la Uniunea Europeană va costa statele membre peste 250 de miliarde de euro

Sediu Uniunea Europeana / Pixabay
Sediu Uniunea Europeana / Pixabay
4 octombrie 2023, 18:38

„Toate statele membre vor trebui să plătească mai mult și să primească mai puțin de la bugetul UE; multe state membre care sunt în prezent primitoare nete vor deveni contributoare nete”, se arată în documentul secretariatului Consiliului UE, divulgat de Financial Times.

Ucraina ar avea dreptul la 186 de miliarde de euro pe o perioadă de șapte ani, potrivit documentului. Această sumă s-ar adăuga la estimările actuale mai mici ale costurilor de reconstrucție a Ucrainei, care au fost evaluate la aproximativ 400 de miliarde de euro în acest an de către Banca Mondială.

Extinderea a devenit unul dintre cele mai urgente subiecte pentru UE, liderii reunindu-se vineri pentru a discuta despre modul în care va fi orientată dezbaterea viitoare pe teme-cheie, printre care bugetul, numărul de locuri în Parlamentul European, viitorul politicii agricole comune și dacă un bloc extins ar putea continua să voteze în unanimitate în anumite domenii.

La începutul acestei săptămâni, șeful diplomației UE a declarat că se opune celor care sunt în favoarea unui proces de aderare treptată, afirmând că ar fi imposibil de pus în aplicare. „Aderarea este aderare. Punct și de la capăt”, a declarat el la o reuniune în Ucraina.

Un diplomat de rang înalt a declarat pentru The Guardian că se așteaptă ca bugetul să fie cel mai controversat subiect și că trebuie să fie stabilit până în 2027, când va începe următorul ciclu financiar. În acest fel, UE ar putea arăta că este pregătită, eliminând orice scuză pentru a întârzia discuțiile ulterioare privind dacă și cât de repede ar putea adera Ucraina, Moldova și statele din Balcanii de Vest.

La începutul acestui an, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că termenul limită ar trebui să fie 2030, dar sursa diplomatică a declarat că o astfel de dată este „aleatorie” și nu are sens. Potrivit acestora, o țintă pentru 2027 ar concentra mințile liderilor UE în următorii doi ani și ar oferi un cadru pentru o discuție reală – mai degrabă decât conceptuală.

Documentul care a făcut obiectul unei scurgeri de informații estimează că bugetul ar crește cu 21%, ajungând la 1,47 miliarde de euro, dacă toate cele nouă țări ar adera. Acest lucru ar implica o creștere semnificativă a contribuțiilor Germaniei, Franței și Țărilor de Jos, cu perioade de tranziție necesare pentru a mări finanțarea.

Suma cheltuită pentru agricultură s-ar modifica, de asemenea, Ucraina ar avea dreptul la 95 de miliarde de euro pe o perioadă de șapte ani, un alt cost pe care statele membre ar trebui să îl ia în considerare. Ucraina a susținut că, în calitate de lider mondial pe piețele cerealelor, uleiului de floarea-soarelui și păsărilor de curte, aderarea sa ar consolida securitatea alimentară a UE.

Un alt fond cheie, cunoscut sub numele de Fondul de coeziune, care oferă bani pentru infrastructura din țările mai puțin dezvoltate, ar fi, de asemenea, afectat în mod semnificativ de extindere. Conform formulei financiare actuale, Republica Cehă, Estonia, Slovenia, Cipru, Malta și Lituania nu ar mai fi eligibile pentru aceste fonduri.

Luna trecută, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE trebuie să se pregătească imediat pentru schimbările radicale necesare pentru ca Ucraina și alte țări să devină membre ale blocului.

Există îngrijorări legate de faptul că, deși UE a stabilit obiective de reformă pentru Ucraina, Moldova și celelalte șapte țări care așteaptă să adere la bloc, nu a prezentat încă propuneri detaliate privind schimbările necesare în statele membre.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite