Acuzații grave la adresa Washingtonului. Oficial de la Kiev: SUA „întârzie în mod deliberat” pregătirea piloților ucraineni de F-16

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky, alături de premierul belgian Alexander De Croo și de ministrul Apărării Ludivine Dedonder, în fața unui avion de luptă F-16 la baza aeriană Melsbroek
Președintele ucrainean Volodimir Zelensky, alături de premierul belgian Alexander De Croo și de ministrul Apărării Ludivine Dedonder, în fața unui avion de luptă F-16 la baza aeriană Melsbroek/ Profimedia Images
18 iunie 2024, 09:28 (actualizat 18 iunie 2024, 09:57)

Oleksandra Ustinova, șefa comisiei pentru arme și muniții de la Kiev, spune că o „decizie politică” a Washingtonului dăunează operațiunilor împotriva Rusiei, potrivit The Times.

Statele Unite caută acum „scuze” pentru că nu au reușit să antreneze un număr suficient de piloți ucraineni de avioane de vânătoare F-16, a afirmat șefa comisiei parlamentare speciale ucrainene pentru arme și muniții.

Întârzierea înseamnă că Ucraina va avea probabil doar 20 de piloți instruiți complet pentru a pilota avioane F-16 până la sfârșitul anului, a declarat Oleksandra Ustinova. „Vom avea mai puțini piloți instruiți decât avioane de luptă”, a adăugat ea.

Belgia, Danemarca, Olanda și Norvegia s-au angajat să transfere peste 60 de F-16 Ucrainei. Primele avioane sunt așteptate să sosească în cursul acestui an, dar nu este clar când vor începe misiunile de luptă.

Programul din România? Încă nu a început

Cu toate acestea, Ustinova a declarat că, până în prezent, doar opt piloți ucraineni au fost instruiți în Tucson, Arizona, în timp ce alți doisprezece au fost supuși unor teste la o bază aeriană din Danemarca. Un al treilea program de pregătire în România nu a început încă. Ustinova a declarat că Kievul a cerut Washingtonului să ofere cel puțin încă zece locuri în programele de pregătire, dar cererea sa a fost respinsă.

Inițial, Washingtonul a refuzat să permită trimiterea avioanelor în Ucraina, de teamă că acest lucru ar putea atrage NATO într-un conflict direct cu Rusia. Președintele Biden a acordat în cele din urmă permisiunea pentru desfășurarea lor în august, după insistențele Kievului. Ucraina a declarat că unele dintre avioane vor fi păstrate în baze din țările NATO pentru a se asigura că nu sunt vizate de Rusia.

Washingtonul a transmis Kievului că alte țări sunt înaintea piloților ucraineni la rând pe lista de antrenamente și că nu-și poate încălca angajamentele față de aceștia, a relatat Politico săptămâna trecută.

Afirmații „ridicole”

Un oficial al Departamentului american al Apărării a declarat, de asemenea, pentru site-ul de știri că piloții ucraineni se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește cunoștințele de limba engleză, precum și în ceea ce privește programul de zbor. Ustinova a descris astfel de afirmații ca fiind „ridicole”.

„Acestea nu sunt argumente, sunt scuze, iar ei continuă să vină cu ele, iar și iar”, a spus ea.

Întârzierea pregătirii piloților a fost cel mai probabil motivată de temerile Washingtonului că prezența pe scară largă a avioanelor americane F-16 în acțiune în Ucraina ar putea fi privită de Moscova ca o integrare a țării în NATO. „Este ceva total politic”, a spus ea.

Lider al partidului de opoziție Holos, Ustinova este o fostă activistă anticorupție care acum este responsabilă de monitorizarea livrărilor de arme occidentale către Ucraina.

Deși Kievul a căutat inițial F-16 pentru a le folosi în contraofensiva eșuată de anul trecut, Ustinova a declarat că acestea vor fi folosite acum pentru a apăra orașele ucrainene de bombele ghidate rusești pe care Moscova le-a folosit cu efect devastator în estul țării.

„Aceasta este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm în acest moment. Aceste bombe sunt uriașe, de la 500 de kilograme la 1.500 de kilograme. Ele sunt lansate aer-sol și demolează literalmente orașe și sate. Așa că singura soluție pentru noi de a le doborî este avion-contra-avion. Noi privim avioanele F-16 ca parte a sistemului de apărare aeriană”.

În cadrul unui summit pentru pace desfășurat în Elveția, președintele Volodimir Zelensky a declarat că asistența militară occidentală continuă să sosească lent, chiar și după ce Congresul SUA a aprobat un nou pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev. „Este suficient pentru a învinge? Nu. Este târziu? Da”, a spus el.

Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al Ucrainei, a declarat că Rusia încearcă să își consolideze avantajul pe câmpul de luptă înainte de sosirea F-16 și a unui nou ajutor occidental.

Ustinova a declarat că ucrainenii nu pot pricepe de ce Occidentul a fost atât de lent în aprovizionarea Kievului cu armele de care are nevoie. „Tot ceea ce-am cerut, am primit de fapt, dar cu șase luni mai târziu”, a spus ea. „Dacă am fi avut avioane de luptă F-16 pentru contraofensiva din 2023, ar fi fost o cu totul altă poveste acum.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite