A început Summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles. Klaus Iohannis: Vrem să fim un furnizor de securitate în regiune

11 iulie 2018, 07:40

ACTUALIZARE În cadrul întâlnirii, la inițiativa României, se desfășoară o sesiune specială dedicată Mării Negre, la care sunt invitate și Ucraina și Georgia. „Pentru noi este evident foarte importantă atenţia pe care vrem să o dăm zonei Mării Negre (…) Credem că vom obţine nu doar o atenţie sporită pentru Marea Neagră, ci şi o prezenţă sporită a NATO pe regiunea Mării Negre, iar brigada multinaţională va fi mult mai importantă, pentru că ea va deveni o brigadă cu prezenţă permanentă„. “Nu mai suntem un receptor, noi vrem să fim un furnizor de securitate pentru întreaga regiune” a declarat Iohannis.

Președintele a amintit că prima acțiune politică la început de mandat a fost “să adun toate forțele politice și împreună să alocăm 2% pentru Apărare, mult mai repede decât se convenise. Pentru NATO termenul de ghidaj a fost 2024. Noi am început de anul trecut”.

 

Programul întâlnirii include o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic, o întâlnire de lucru a liderilor aliaţi, precum şi o reuniune în formatul Misiunii Resolute Support din Afganistan.

De asemenea, pentru prima dată, la cel mai înalt nivel aliat, va fi organizată o reuniune distinctă, dedicată evoluţiilor de securitate din regiunea Mării Negre, cu participarea Georgiei şi Ucrainei.

Pe agenda Summitului NATO se vor regăsi teme extrem de importante. Astfel, va fi abordat procesul de adaptare a Alianţei la realităţile mediului actual de securitate, context în care se vor stabili direcţiile principale de acţiune pentru perioada următoare.

Totodată, va avea loc un schimb de vederi privind stadiul implementării măsurilor strategice decise la summiturile aliate anterioare din Ţara Galilor (din 2014) şi din Polonia (din 2016), preciza Administraţia Prezidenţială, la începutul acestei săptămâni.

„Se creează, aşadar, cadrul pentru dezbaterea modalităţilor de întărire a posturii NATO de apărare şi descurajare, de sporire a capacităţii Alianţei de proiectare a stabilităţii în vecinătatea sa, precum şi a perspectivelor de consolidare a cooperării NATO cu Uniunea Europeană, de o manieră complementară. Reuniunea comună a Consiliului Nord-Atlantic dedicată securităţii la Marea Neagră, cu participarea Georgiei şi Ucrainei, va oferi un prilej pentru discuţii aplicate privind evoluţiile situaţiei de securitate din regiune, precum şi de reafirmare a sprijinului NATO pentru cei doi parteneri. De asemenea, vor fi supuse atenţiei şefilor de stat şi de guvern adaptarea structurii de comandă a NATO la noul mediu de securitate, dezvoltarea capacităţii de reacţie a forţelor aliate şi facilitarea mobilităţii acestora în Europa”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Şi combaterea terorismului şi sprijinul pentru partenerii sudici vor reprezenta un subiect important pe agenda Summitului NATO.

CSAT a aprobat pe 27 iunie obiectivele României pentru Summitul NATO.

„Reuniunea va reprezenta o oportunitate de exprimare concretă a unităţii şi solidarităţii aliate, respectiv a relaţiei transatlantice şi a determinării aliate în faţa ameninţărilor globale sporite. Pentru ţara noastră, Summitul prezintă o importanţă deosebită din perspectiva avansării proiectelor de consolidare a posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic al NATO, dar şi a proiectării stabilităţii în vecinătatea estică, mai cu seamă în regiunea Mării Negre”, arăta Preşedinţia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite