Românii cheltuiesc mai mult în străinătate decât turiştii care ne vizitează ţara

2 mai 2018, 09:32

Turiştii români sunt nemulţumiţi, în primul rând, de calitatea serviciilor şi mulţi aleg să îşi cheltuiască economiile pe concedii în străinătate.

„Românii au cheltuit în străinătate, anul trecut, peste 3,1 miliarde de euro şi noi reuşim să aducem în ţară turişti străini care cheltuie aici doar 2,2 miliarde euro. Toate acestea duc la un deficit pe care îl generează acest sector al turismului de peste 874 milioane de euro”, spune Andreea Paul, preşedinte al Iniţiativei pentru Competitivitate.

Potrivit studiului, România se află pe locul 68 în lume la competitivitatea în turism. Ne uităm la vecini şi constatăm că Polonia, o ţară dublă ca mărime înregistrează venituri de cinci ori mai mare decât noi. Adică în ţară intră 10 miliarde de euro şi ies doar cinci.

Consultanţii în turism au identificat câteva probleme care trimit România mai tot timpul în coada clasamentelor. Probleme ştiute deja, cum sunt lipsa infrastructurii şi promovarea serviciilor. Iar lista nu se încheie aici.

“Atunci când vom reuşi să impunem un nume de staţiune pe harta Europei, atunci vom demonstra că ştim cum să facem acest lucru. Probabil că acel model va putea fi clonat şi în alte zone ale ţării. Este foarte greu să identificăm un astfel de model pentru că nu l-am construit până acum, în timp ce bulgarii au construit o mulţime de staţiuni de la zero şi le-au făcut în ultimii 15 ani”, explică Ciprian Enea, consultant în turism.

Potrivit INS, turiştii străini care anul trecut şi-au petrecut concediul în România au cheltuit, în medie, aproape 2.200 de lei de persoană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă