Ce armă nucleară anti-sateliți se pregătește Rusia să lanseze în spațiu?

18 februarie 2024, 13:02

Dezvăluirile oficialilor americani despre o armă nucleară anti-sateliți care ar fi pregătită de Rusia au provocat o avalanșă de teorii. Este o bombă nucleară sau un dispozitiv de bruiaj cu propulsie nucleară? Informațiile furnizate de Casa Albă, puține și contradictorii, nu au făcut decât să alimenteze speculațiile. Ce spun experții consultați de publicațiile străine despre misterioasa armă spațială rusească aflăm de la Marinela Mititelu.

The Economist vorbește de trei variante posibile.

Prima variantă: o armă nucleară concepută pentru a distruge sateliți, staționată la sol și lansată în spațiu doar atunci când urmează să fie folosită.

A doua: o armă nucleară staționată pe orbită.

A treia variantă: un satelit cu propulsie nucleară, așadar nu o bombă în sine, ci un dispozitiv care ar folosi energia nucleară pentru alimentare.

Joe Biden

Președintele Joe Biden: Eșecul de a sprijini Ucraina în acest moment critic nu va fi uitat niciodată

Președintele SUA, Joe Biden, a criticat pe 16 februarie impasul în care se află Congresul în legătură cu ajutorul pentru Ucraina, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de mesaje adresate republicanilor. Biden a caracterizat inacțiunea acestora în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei ca făcând direct jocul președintelui rus Vladimir Putin și a dat de înțeles că este o greșeală de proporții istorice.

Tratatul semnat inclusiv de Rusia în 1967 interzice însă plasarea de armament nuclear în spațiu.

The Guardian amintește că, înainte de semnarea tratatului, SUA au efectuat o serie de teste nucleare la mare altitudine.

Unul dintre teste, numit Starfish Prime, din iulie 1962, a provocat o explozie atât de puternică, încât a luminat o mare parte din cerul Pacificului, a declanșat un puls electromagnetic mult mai mare decât se aștepta și a provocat formarea unor centuri de radiații în jurul Pământului, ceea ce a dus la defectarea sateliților aflați în calea lor.

Starfish Prime a arătat că o detonare nucleară în spațiu ar putea avea un impact fatal asupra tuturor sateliților aflați pe orbită.

Puterile nucleare au înțeles astfel ce efecte devastatoare ar produce folosirea bombelor nucleare în spațiu, așa că, 5 ani mai târziu, au semnat Tratatul privind spațiul cosmic.

Pe de altă parte, specialiștii consultați de The Guardian amintesc că lansarea unei nave spațiale cu propulsie nucleară concepute pentru a bruia alți sateliți nu ar fi o noutate pentru ruși. Ar însemna o întoarcere la trecutul sovietic, când Moscova a lansat mai multe astfel de nave.

În 1978, un satelit sovietic cu propulsie nucleară, Kosmos 954, s-a defectat și s-a prăbușit în nordul Canadei, împrăștiind resturi radioactive pe sute de kilometri.

Reuters susține că analiștii care urmăresc programele spațiale ale Rusiei cred că amenințarea spațială rusească cel mai probabil nu este un focos nuclear, ci mai degrabă un dispozitiv de mare putere, care necesită energie nucleară pentru a efectua o serie de atacuri împotriva sateliților.

Atacurile ar putea include bruiaje de semnal, arme care pot orbi senzorii de imagine sau – cel mai negru scenariu – impulsuri electromagnetice care ar putea scurtcircuita toate componentele electronice ale sateliților.

Un eventual atac ar putea pune în pericol rețeaua globală de sateliți: în jur de 8.000.

Pe orbită sunt acum 4.545 de sateliți de comunicații, inclusiv rețeaua Starlink a lui Elon Musk. Alți 2.165 de sateliți sunt de observare, inclusiv sateliți militari, iar 310 sunt sateliți de navigație, care ne ajută să ne orientăm, de la hărțile pe care le avem pe telefon, până la transportul mondial.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite