O nouă rectificare bugetară! Ministerul Muncii, MAI, Sănătatea, Justiția și Educația primesc mai mulți bani

11 noiembrie 2017, 11:07

A doua rectificare bugetară din acest an va avea loc luna aceasta și va fi una pozitivă, potrivit Ministerului Finanțelor.

Vor fi alocați mai mulți bani ministerelor Muncii, Afacerilor Interne, Transporturilor, Sănătăţii, Justiţiei şi Educaţiei. Scad fondurile pentru Mediul de Afaceri, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Culturii şi Ministerul Mediului.

„Ministerul Finanţelor Publice anunţă că rectificarea bugetară finalizată în luna noiembrie a acestui an este una pozitivă, are la bază consultări premergătoare cu toate ministerele şi s-a realizat cu încadrarea în deficitul de 2,96% din PIB”, se subliniază în comunicatul citat de Agerpres.

„Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei creşteri economice de 6,1% faţă de 5,6% cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare şi de 5,2%, estimare avută în vedere la elaborarea bugetului pe anul 2017. Astfel, PIB nominal estimat s-a majorat de la 837,2 miliarde de lei la 842,5 miliarde de lei”, se menţionează în comunicat.

Potrivit aceluiași document, bugetele componente ale bugetului general consolidat au înregistrat majorări ale veniturilor – bugetele asigurărilor sociale +325,0 milioane lei, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate +269,7 milioane lei, bugetele locale +1.020,8 milioane lei. S-au înregistrat și diminuări ale veniturilor (spre exemplu: bugetul de stat -655,5 milioane lei).

Reprezentanţii MFP precizează că s-au asigurat fonduri suplimentare la bugetele locale, 611,9 milioane lei, pentru plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat (+550 de milioane de lei), finanţarea sistemului de protecţie a copilului (+ 61 milioane lei), finanţarea învăţământului particular sau confesional acreditat (0,9 milioane de lei).

La Ministerul Justiției s-a asigurat suplimentar suma de 240,2 milioane lei pentru achitarea tranşelor aferente acestui an, potrivit hotărârilor judecătoreşti care au ca obiect drepturi de natură salarială.

Şi la Ministerul Educaţiei Naţionale va fi la rectificare un plus de 30 milioane de lei per sold. S-au asigurat 50 de milioane de lei pentru plata hotărârilor judecătoreşti având ca obiect drepturi salariale pentru personalul din instituţiile de învăţământ universitar de stat şi s-a redus suma de 20 de milioane de lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

Rectificarea din noiembrie prevede diminuări la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-78,5 milioane lei), Ministerul Finanţelor Publice (-51,9 milioane lei), Ministerul Dezvoltării Regionale Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (-43,7 milioane lei per sold, dar s-a alocat suplimentar 71,5 milioane lei pentru PNDL), Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (-27,8 milioane lei), Ministerul Mediului (-27,4 milioane lei), având în vedere, în principal, gradul de execuţie a cheltuielilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite