9 august, comemorare la Nagasaki. 79 de ani de la explozia bombei atomice care a provocat moartea a zeci de mii de persoane

9 august 2024, 07:09 (actualizat 9 august 2024, 07:10)

Nagasaki comemorează atacul nuclear care a lovit orașul din sud-vestul Japoniei în urmă cu 79 de ani.  Bombardamentele de la Hiroshima  și Nagasaki au ucis peste 200 de mii de persoane și au avut efecte mulți ani după dezastru. Au precipitat capitularea Japoniei la 15 august 1945 și încheierea celui de Al Doilea Război Mondial.

Au bătut clopotele la ora locală 11:02, ora exactă la care a explodat bomba atomică, la 9 august 1945. Mai multe mii de persoane, printre care supravieţuitori și apropiați ai victimelor, au ținut un moment de reculegere.

Explozia de la Nagasaki a ucis 74.000 de oameni. Dar efectele radiaţiilor au produs suferinţe de neimaginat, ani de-a rândul. Bomba urma să distrugă, de fapt, oraşul-port Kokura, aflat mai la nord, unde se afla o uzină importantă de armament. Dar bombardierul B-29 şi-a schimbat ținta în ultimul moment, pur şi simplu pentru că vremea era nefavorabilă.

La câteva zile după exploziile de la Hiroshima şi Nagasaki, Japonia şi-a anunţat capitularea, decizie care a deschis calea spre sfârşitul celui de-Al doilea Război Mondial.

Botezată „Fat Man” (Grăsanul), bomba pe bază de plutoniu a fost lansată de americani asupra orașului Nagasaki, la trei zile după „Little Boy” (Băiețelul), bomba cu uraniu care a distrus Hiroshima, provocând peste 140 de mii de morți.

„Un flash portocaliu gălbui a strălucit peste tot. Când am văzut asta, m-am speriat şi m-am ghemuit acolo. După 5-10 minute, când am deschis ochii era atât de întunecat încât n-am putut vedea nimic”, mărturiseşte Lee Jong-keun, supravieţuitor al atacului cu bombă nucleară.

„Pe când lucram, aflaseră că sunt supravieţuitor al bombei atomice şi oamenii păstrau distanţa. O astfel de discriminare bazată pe faptul că sunt supravieţuitor al atacului, împreună cu cea de a fi un sud coreean în Japonia este ca o dublă discriminare. A fost mai degrabă o perioadă grea după război”, povesteşte acesta.

La 15 august 1945, Japonia şi-a anunţat capitularea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite