300 de zile de când Vladimir Putin nu a ocupat Kievul în 3 zile

20 decembrie 2022, 21:28

Ziua în care Rusia a invadat Ucraina. Vladimir Putin: Am decis să lansăm o acțiune militară specială. Operațiunea are ca scop protejarea populației. Biden: Poporul Ucrainei, victima unui atac neprovocat, nejustificat

24 februarie 2022.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei:Am ordonat o operaţiune specială pentru a-i proteja pe oamenii care au fost ţinta unui genocid comis de regimul de la Kiev în ultimii 8 ani. Astfel, vom demilitariza şi denazifica Ucraina.”

După ce președintele rus Vladimir Putin a declarat război într-un discurs televizat înainte de zori, exploziile și focurile de armă s-au auzit în capitala Ucrainei și în alte părți ale țării.

O ploaie de rachete s-a abătut asupra țării, atacată din 3 regiuni.

Așa începea așa-zisa „operațiune specială” de denazificare declanșată de Putin în Ucraina.

Liderul de la Kiev cerea închiderea spațiului aerian pentru aviația rusă.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei:Răul, înarmat cu rachete, bombe şi artilerie, trebuie oprit imediat, distrus economic. Ca să demonstrăm că omenirea e capabilă să se apere e nevoie de o închidere totală a spaţiului aerian pentru rachetele, avioanele şi elicopterele ruseşti.

11 martie 2022.

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: „Dacă vom face asta, stabilim o zonă de excludere aeriană, atunci ne vom aştepta la un război între NATO şi Rusia şi nimeni nu va avea de câştigat. Înseamnă moarte şi suferinţă în toată Europa, aşa cum nu ne putem imagina.”

Spațiul aerian nu a fost închis, dar lumea liberă a strâns rândurile în jurul lui Volodimir Zelenski și împotriva regimului de la Kremlin.

Milioane de ucraineni iau calea pribegiei, căutând refugiu în țările vecine, inclusiv în România. Între timp, ajutoarele militare pentru statul invadat de Rusia încep să vină.

Armata lui Putin s-a lovit de militari ucraineni bine antrenați și hotărați să își apere libertatea.

Rezistența de la Azovstal a devenit un simbol. Chiar dacă rușii au blocat sistematic evacuarea orașului Mariupol, scena unor crime de război greu de imaginat, ucrainenii au reușit la jumătatea lui aprilie să elibereze nordul Donbass-ului.

O lună mai târziu, nereușind să avanseze spre Kiev, rușii își schimbă tactica și își amplifică atacurile în sud și est. Încep să apară dovezi ale masacrului comis de ruși. Gropi comune, mărturii ale victimelor violurilor comise de ruși.

La nivel internațional, sancțiunile împotriva Rusiei sunt din ce în ce mai dure.

Procurorii ucraineni și cei ai Tribunalului Penal Internațional încep să strângă probe privind crimele de război.

În pragul iernii, Rusia începe asaltul asupra infrastructurii critice.

Putin va stabili miercuri obiectivele armatei ruse pentru 2023 în cadrul unei întâlniri cu înalți oficiali militari

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite