18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor. Pe 20 mai se desfășoară a XIII-a ediție a Nopții Muzeelor
În fiecare an , Ziua Internațională a Muzeelor este sărbătorită în jurul unei anumite teme care vizează promovarea instituţiilor în societate. Evenimentul din acest an se desfăşoară sub tema “Museums and contested histories: Saying the unspeakable in museums”.
Această temă se concentrează pe rolul muzeelor aflate în beneficiul societății și care devin promotori ai relațiilor pașnice între oameni. De asemenea, subliniază modul în care acceptarea unei istorii contestate este primul pas în realizarea unui viitor comun sub simbolul reconcilierii.
Obiectivul Zilei Internaționale a Muzeelor este de a spori gradul de conștientizare a faptului că „Muzeele sunt un mijloc important de schimb cultural, îmbogățirea culturilor și dezvoltarea înțelegerii reciproce, cooperării și păcii între popoare”.
Muzee se confruntă în mod constant cu schimbările din industrie, care le obligă să-și regândească poltica şi să găsească noi modalități de a-şi atrage vizitatorii . Ca importanţi povestitori ai patrimoniului cultural al comunității și ai memoriei colective, muzeele contribuie în mare măsură la dezvoltarea societății prin conectarea vizitatorilor la patrimonial lor.
În fiecare an, numărul muzeelor participante la această aniversare creşte. În 2016, peste 35.000 de muzee din 145 de ţări au participat la eveniment.
În România, Noaptea Muzeelor a ajuns la ediția a XIII-a
Sâmbătă, 20 mai, mii de muzee din întreaga Europă își deschid porțile, în cadrul evenimentului mondial „Noaptea Muzeelor 2017”, o sărbătoare a colecțiilor și creativității.
3.000 de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte, pentru milioane de europeni.
Găsiți aici lista muzeelor participante