17 mai, Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii internaţionale. António Guterres: Să nu lăsăm pe nimeni în urmă înseamnă să nu lăsăm pe nimeni offline

Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii internaţionale
Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii internaţionale
17 mai 2022, 06:31

Îmbătrânirea populației globale este tendința demografică definitorie a secolului 21 – cu toate acestea, societățile noastre se luptă să vadă oportunitățile pe care le poate dezvolta acest curent.

Tehnologii digitale pentru persoanele în vârstă și îmbătrânirea sănătoasă

Telecomunicațiile și tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC) au un rol important în realizarea unei îmbătrâniri mai sănătoase, dar și în a ajuta oamenii să construiască orașe inteligente, să combată discriminarea bazată pe vârstă la locul de muncă, să asigure incluziunea financiară a persoanelor în vârstă și să sprijine milioane de îngrijitori din întreaga lume.

Tema din acest an crește gradul de conștientizare a rolului important al telecomunicațiilor în sănătatea oamenilor, în independenţa acestora fizică, emoțională și financiară a acestora.

Sprijinirea îmbătrânirii sănătoase este, de asemenea, esențială pentru sustenabilitatea sistemelor economice și de sănătate. Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) speră să încurajeze inițiativele de accelerare a tehnologiilor digitale pentru persoanele în vârstă, care vor contribui la Deceniul ONU al îmbătrânirii sănătoase.

Mesajul secretarului general ONU, António Guterres

„În această zi ne concentrăm asupra tehnologiile digitale dedicate persoanele în vârstă, dar și asupra îmbătrânirii sănătoase.

De la construirea de orașe inteligente până la combaterea discriminării bazate pe vârstă la locul de muncă, asigurarea incluziunii financiare, protejarea independenței și sprijinirea a milioane de îngrijitori din întreaga lume – tehnologia informației are un potențial imens de a îmbunătăți viața persoanelor în vârstă, a familiilor și comunităților acestora.

Dar pentru a profita la maximum de oportunitățile oferite de 5G, inteligența artificială, internetul obiectelor, sănătatea digitală și alte tehnologii, trebuie să îmbunătățim accesibilitatea și incluziunea.

Aproape jumătate din umanitate încă nu are acces la internet. Trebuie să conectăm pe toată lumea, peste tot până în 2030. Să nu lăsăm pe nimeni în urmă înseamnă să nu lăsă pe nimeni offline.

În același timp, trebuie să luăm măsuri pentru a preveni și a reduce pericolele tehnologiei informației, inclusiv răspândirea dezinformării și exploatarea datelor cu caracter personal.

Aceasta este viziunea foii mele de parcurs pentru cooperarea digitală — să îmbrățișez promisiunea tehnologiei digitale, protejând în același timp oamenii de pericolele acesteia.

Felicit Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor pentru munca de a reduce decalajul digital, de a stabili standarde și de a conecta oamenii oriunde s-ar afla, indiferent de mijloacele lor.

De Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale, să ne angajăm să lucrăm împreună pentru a ne asigura că tehnologia este echitabilă, sigură și accesibilă pentru toți oamenii și toate vârstele.”

Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi societăţii informaţionale

Reprezintă marcarea a două zile internaţionale. Prima a fost Ziua mondială a telecomunicaţiilor, marcată din 1969 pentru a aniversa semnarea Convenţiei Telegrafice Internaţionale şi crearea Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii (ITU) în 1865. A doua a fost Ziua mondială a informaţiei, adoptată de Adunarea Generală a ONU în martie 2006, prin rezoluţia 60/252. Din noiembrie 2006, în urma Conferinţei ITU din Antalya, Turcia, a fost adoptată rezoluţia 68, care hotărăşte ca cele două zile să fie marcate simultan, anual, la 17 mai.

ITU este agenţia specializată a Naţiunilor Unite pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei, înfiinţată în anul 1865. Este cea mai veche dintre agenţiile ONU, arată ancom.org.ro. Printre activităţile ITU se numără: alocarea resurselor globale de spectru radio şi orbitele pentru sateliţi, dezvoltarea standardelor tehnice care asigură interconectarea reţelelor şi tehnologiilor, precum şi creşterea nivelului de acces la servicii de telecomunicaţii şi tehnologie informaţională în comunităţile defavorizate din acest punct de vedere. Uniunea este împărţită în trei sectoare: Standardizarea în Telecomunicaţii (ITU-T), Radiocomunicaţii (ITU-R) şi Dezvoltarea Telecomunicaţiilor (ITU-D). Cel mai important eveniment al Uniunii este Conferinţa Plenipotenţiarilor UIT, organizată la fiecare patru ani, în cadrul căreia reprezentanţii cu drept de vot ai statelor membre decid, printre altele, asupra rolului viitor al organizaţiei, stabilesc politicile generale, adoptă planurile strategice şi financiare ale Uniunii, aleg membrii echipei de conducere UIT etc.

România este parte a acestui organism încă din 1866.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite