13 persoane au fost reținute în dosarul înșelătoriilor din accidente rutiere. Mașinile avariate ajungeau în anumite service-uri, unde erau montate piese vechi, dar care în documente apăreau ca noi

3 ianuarie 2023, 19:31

Ancheta a început după ce o firmă de asigurări din județul Bihor a sesizat poliția că e posibil să aibă de-a face cu decontări ilegale în urma unor accidente. Investigațiile au fost preluate de ofițerii de la Fraude Economice, care au făcut zeci de percheziții în Oradea și Marghita.

Alina Fărcuța, purtător de cuvânt IPJ Bihor: Din cercetări a reieșit că, în perioada 2020 – 2022, 30 de persoane din județul Bihor, cu vârste cuprinse între 19 și 58 de ani, ar fi creat un mecanism de fraudare a societăților de asigurări, prin înscenarea unor evenimente rutiere. În fapt, 24 dintre persoane sunt bănuite că, sub coordonarea celorlalte șase persoane cercetate de polițiștii de investigare a criminalității economice în acest caz, ar fi produs, în mod intenționat, evenimente rutiere, în scopul obținerii de despăgubiri de la asigurători.

Surse judiciare spun că cei șase suspecți principali s-ar fi folosit atât de persoane pe care le plăteau pentru înscenarea accidentelor, cât și de prieteni. În accident întotdeauna ar fi fost implicată o mașină de lux și o rablă. Numai că acest lucru trebuia probat de polițiști.

Dan Antonescu, expert criminolog: Este necesar și cred că și aici avem parte de așa ceva, o supraveghere, o identificare a celor implicați și ulterior un flagrant sau mai multe infracțiuni constatate în flagrant sau pe cale economică și prin expertize tehnico-științifice.

Autoturismul scump, avariat, era dus la reparat, în timp ce mașina veche era abandonată.

Surse judiciare susțin că mașinile avariate ajungeau în anumite service-uri. Acolo erau montate piese vechi, dar din documente reieșea că au fost montate piese noi. De aici rezultă și diferența de bani care era însușită de membri grupării.

Reprezentanții asigurătorilor spun că e necesară o colaborare mai strânsă cu organele de anchetă, pentru a scoate la iveală toate afacerile necurate.

Mădălin Roșu, președintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România: Astfel de lucruri ar trebui să se întâmple mai des. E clar că ne loveşte pe fiecare dintre noi, fiecare cetăţean. Autoritatea de supraveghere a dat o normă prin care asigurătorii sunt obligaţi să raporteze inclusiv daunele în rezervă, inclusiv daunele proaspăt deschise către baza de date pe care o avem la BAAR şi să sperăm că, cu pasul ăsta, începând din 2023, lucrurile vor fi puţin mai uşor de folosit în lupta asta antifraudă.

În cazul din Bihor, acuzațiile sunt legate de infracțiuni precum înșelăciune, inclusiv în privința asigurărilor, fals material în înscrisuri oficiale și fals în declarații.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă