Ziua în care gospodinele încheie pregătirile pentru masa sfântă. Pască și cozonaci pregătiți într-o comună de lângă Fălticeni

27 aprilie 2019, 14:22

În Dolhești, femeile au obiceiul să se adune pe rând, acasă la fiecare dintre ele să se ajute la pregătirea cozonacilor.

Am surprins acest obicei în bucătăria Ana Țipău. Munca a început dimineață, cu pregătirea ingredientelor: ouăle trebuie să fie proaspete, laptele e pus la încălzit, stafidele la înmuiat, nucile la zdrobit…. apoi s-a trecut la partea cea mai grea, frământarea aluatului.

Pentru că frământatul este destul de solicitant, gospodinele trec, pe rând, la covata cu aluat.

Nicio masă de Paste nu este gata fără pască. Așa că, în paralel cu aluatul de cozonac se pregătesc și ingredientele pentru pască.

O altă gospodină încinge focul în cuptor cât timp sta aluatul la dospit, apoi se trece la modelarea și umplerea cozonacilor.

Cozonacii, gata împletiți, puți în tăvi și unși cu gălbenuș, pentru un plus de culoare, vor fi puși în cuptorul bine încins. Pe vremuri, femeile spuneau că momentul potrivit este atunci când poți ține mana în cuptor cât timp spui Tatăl nostru. După circa o oră, cozonacii și pasca sunt gata. Gospodinele îi întorc pe toate părțile.

După Înviere, când se vor întoarce de la biserică, vor gusta cu toții din cozonaci și pasca și vor ciocni ouă roșii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite