Rusia amenință cu retragerea din tratatele de dezarmare. NATO crește cheltuielile de apărare cu 400%

11 iunie 2025, 08:49 (actualizat 11 iunie 2025, 09:36)

Rusia semnalează posibila retragere din tratatele internaționale de dezarmare: ISW avertizează cu privire la o confruntare pregătită cu NATO

Rusia dă semnale tot mai clare că ar putea ieși oficial din tratatele internaționale privind controlul armamentului, într-o mișcare care alimentează temerile privind o confruntare militară cu NATO. Potrivit unei analize recente a Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), oficialii de la Kremlin încearcă să construiască o justificare diplomatică pentru acest pas, prezentând Rusia drept o victimă a dinamicii internaționale, în ciuda încălcărilor repetate ale acordurilor încă din 2019.

Declarațiile ministrului adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, vin să confirme aceste intenții. Acesta a afirmat într-un interviu recent că „moratoriul unilateral” asupra desfășurării de rachete terestre, prevăzut de fostul tratat INF, „se apropie de sfârșit”. O astfel de decizie ar putea duce la desfășurarea oficială a rachetelor rusești 9M729 (SSC-8) – motivul invocat de Statele Unite pentru retragerea lor din tratat, în 2019.

ISW susține că aceste declarații fac parte dintr-o campanie de imagine a Moscovei, menită să o prezinte ca actor responsabil, în contrast cu o NATO descrisă ca amenințătoare. Realitatea, însă, este că Rusia accelerează înarmarea. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat că în 2025 Rusia intenționează să producă peste 1.500 de tancuri, 3.000 de vehicule blindate și 200 de rachete Iskander.

În paralel, Kremlinul pare să folosească această tensiune pentru a forța Washingtonul să accepte negocieri bilaterale privind controlul armamentului. Riabkov a declarat că este nevoie de o „bază militar-politică fiabilă” pentru reluarea discuțiilor, sugerând că interesele strategice ale Rusiei în Ucraina ar trebui să fie luate în calcul.

Ca răspuns, NATO își crește considerabil pregătirea militară. Mark Rutte a anunțat o majorare cu 400% a cheltuielilor pentru apărare antiaeriană și antirachetă, avertizând că Rusia ar putea avea capacitatea de a ataca Alianța până în 2030, dacă dinamica actuală continuă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite