Zelenski, pe frontul de est: Ne-am întâlnit cu comandanții de brigadă și de batalion pentru a discuta despre situația de pe câmpul de luptă, problemele urgente și necesitățile lor

”Astăzi, facem o vizită la brigăzile noastre care efectuează misiuni de luptă într-un din zonele cele mai fierbinţi, cea de la Kupiansk şi Lîman”, a scris Zelenski pe Telegram, unde a publicat şi un video în care el apare alături de militari în ceea ce pare a fi un adăpost fortificat.
Şeful statului ucrainean a indicat că a ”discutat despre situaţia operaţională de pe front, despre chestiuni de actualitate şi despre nevoi cu comandanţii de brigadă şi luptătorii”.
Forţele ucrainene desfăşoară din iunie o contraofensivă în estul şi sudul Ucrainei, dar în sectorul Kupiansk trupele ruse sunt cele care atacă.
Autorităţile ucrainene au cerut în august populaţiei ce trăieşte în apropiere de Kupiansk să evacueze aceste zone. În 20 septembrie, armata ucraineană a avertizat că se teme de noi atacuri ruse în zonă.
Today, we are visiting our brigades that are fighting in one of the hotspots, the Kupyansk-Lyman direction where Russian occupiers constantly try to attack our positions. The 103rd Territorial Defense Brigade, the 68th “Oleksa Dovbush” Jeager Brigade, and the 25th „Sicheslav”… pic.twitter.com/9cF4tw5Fxs
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 3, 2023
De la începerea invaziei ruse în februarie 2022, Volodimir Zelenski s-a deplasat de mai multe ori pe frontul din sudul şi estul ţării sale, în special la Bahmut, locul bătăliei celei mai lungi şi sângeroase din acest război.
Rusia a ocupat aproape o cincime din teritoriul ucrainean: Crimeea, peninsulă anexată în 2014, majoritatea regiunii Lugansk, şi părţi din regiunile Doneţk, Zaporojie şi Herson.
În pofida criticilor Occidentului, Rusia a proclamat anexarea acestor teritorii în septembrie 2022, după desfăşurarea a ceea ce Moscova a prezentat drept ”referendumuri”. Comunitatea internaţională nu a recunoscut însă rezultatele acestora.
Un an mai târziu, Rusia nu controlează decât parţial aceste regiuni unde au loc lupte intense. Ucraina desfăşoară o contraofensivă pe o lungime de aproape 1.000 de kilometri a frontului şi speră să străpungă liniile defensivei ruse în zona Robotine, din regiunea Zaporojie.