Zeci de mii de vouchere de la Rabla pentru electrocasnice nu au fost folosite. În 2022 unele produse ar putea fi scoase din program
Aproape 90.000 de români au câștigat bătălia în a doua ediție a programului Rabla pentru electrocasnice și au obținut un tichet cu reducere. Mulți dintre ei nu s-au mai prezentat și la războiul cu achiziția efectivă.
Din primele două etape, 23.000 de vouchere au expirat deja.
Cea mai mare discrepanță se înregistrează în cazul mașinilor de spălat vase. Peste 7.100 de tichete au fost solicitate și obținute, însă dintre acestea aproape 2.300 au fost și folosite în magazine.
O altă categorie cu diferență mare între intenție și achiziție propriu-zisă o reprezintă mașinile de spălat rufe. Din cele aproape 14.000 de tichete generate, doar 8.000 dintre ele au fost folosite de clienți în magazine.
În prima etapă, a fost un interes mai crescut pentru frigidere. Însă, aproape 16.000 de posesori nu au folosit tichetele.
În etapa a doua, românii păreau hotărâți să cumpere televizoare, laptopuri și tablete. Dar tot au rămas mii de vouchere neutilizate.
Datele disponibile din etapa a treia ne arată doar numărul de tichete generate, nu și dacă au fost folosite.
Bogdam Voicu, sociolog, Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții: Din moment ce reducerea este gratuită, să zic așa, nu te costă nimic sau aproape nimic ca să o primești, de ce nu ai încerca să o faci? Mai ales dacă ai în minte că poate îmi iau ceva electrocasnic. Apoi este punerea în aplicare a intenției. Iar intenția poate să fie una foarte concretă sau poate să fie una nespecifică, băi poate ar fi bine să îmi iau un frigider și mă duc la magazin și parcă nu-mi vine, hai, lasă, că ăla vechi e mai bun.
Prețul, consumul de energie sau producătorul au înclinat balanța la achiziții.
Daniel Apostol, director de magazin: Top trei produse utilizate în programul AFM au fost aparate frigorifice, televizoare și mașini de spălat.
De anul viitor, programul ar putea fi regândit.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: Este un fenomen destul de ciudat, se stă la coadă, se înghesuie toată lumea să obțină acele vouchere și, după aceea, 50% sau 60% din cei care au beneficiat de ele nu le mai valorifică. Unele dintre produsele care nu au prezentat un interes deosebit probabil vor fi eliminate din program, vom pune accent mai mare pe echipamentele mari consumatoare de energie electrică.
Cei care se înscriu de mai multe ori, dar nu folosesc tichetele ar putea fi penalizați.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: Cu siguranță pot fi analizate inclusiv aceste aspecte pentru că unii au rămas pe dinafară, alții după ce au obținut aceste tichete nu le-au mai valorificat.
34 de milioane de lei au fost disponibile la această ediție Rabla pentru electrocasnice.