Hackerii atacă prin electrocasnicele inteligente. Experții recomandă măsuri sporite pentru securizarea rețelelor de internet, atenție maximă la accesarea mesajelor electronice, dar și folosirea unor parole puternice
Televizoare, frigidere și chiar periuțe de dinți inteligente pot ușura viața de zi cu zi, dar pot deveni unelte la fel de ușor de folosit pentru a face rău. Cei care au învățat să se folosească de aceste aparate care sunt conectate la internet și implicit vulnerabile sunt hackerii care au învățat să le utilizeze pentru a declanșa atacuri informatice precum cel de timp DDOS, de blocare a accesului propietarilor la site-urile lor.
Astfel de atacuri au fost înregistrate și în România chiar în cursul atacurilor de acum câteva zile care au vizat site-urile a două servicii de informații importante din România, SRI si SIE, după cum susține un specialist în securitate cibernetică.
Pe 27 decembrie o grupare despre care specialiștii spun că este afiliată serviciului secret rusesc GRU a atacat site-urile Serviciului Român de Informații și Serviciului de Informații Externe. Atât SRI cât și SIE au confirmat agresiunea de tip DDoS, prin care le-a fost blocat accesul la propriile site-uri. Într-un răspuns pentru Știrile TVR specialiștii SIE spun că ”În data de 27.01.2025, a fost detectat un atac de tip DDoS (Denial of Service) ce a avut drept scop blocarea tuturor serviciilor disponibile pe platforma web www.sie.ro. Acest atac s-a manifestat în intervalul orar 23:36 – 23:41, fiind contracarat de soluțiile de securitate cibernetică configurate la nivelul instituției.”
Atacul nu a fost foarte grav și cel puțin din precizările făcute reiese că măsurile de protecție au funcționat și nu s-au înregistrat pierderi de date. În cursul acestor atacuri se pare că ar fi fost folosite aparate casnice inteligente, precum frigiderele smart, pe lângă computerele compromise de hackeri.
ALEXANDRU BOGDAN – expert în securitate cibernetică: Da, orice lucru, obiect smart care e legat la internet în realitate e un minicomputer care poate fi folosit în scop malițios. În cazul atacurilor DDoS ele pot face atât de multe request-uri până site-ul devine indisponibil. Frigiderele se folosesc doar în atacuri de tip DDoS, pentru a indisponibiliza site-uri. În cazul atacului acesta putem vorbi și de obiecte IOT.
Un studiu realizat în Statele Unite, printre cele mai vulnerabile dispozitive, se numără camerele web, becurile inteligente, aparatele de cafea smart și rețelele casnice de wi-fi. Experții recomandă măsuri sporite pentru securizarea rețelelor de internet, dar și atenție maximă la accesarea mesajelor electronice, precum și folosirea unor parole puternice. În România la fel ca și în alte state europene și nu numai, astfel de atacuri nu sunt neobișnuite.
SILVIU STAHIE – expert în securitate cibernetică: Sunt tot timpul atacuri, de la entități statale nu am prea avut în România, am avut atacuri de tip DDoS de la o grupare afiliată în mod deschis Rusiei în care încercau să dea jos diverse resurse online de la aeroporturi, ambasade tot ce găseau vulnerabil. Kilnett e una dintre ele si e responsabilă de multe atacuri în Europa, nu numai în România.
Conform unor estimări, în 2024, în întreaga lume, existau în jur de 16 miliarde de obiecte casnice inteligente care pot fi exploatate fraudulos. Iar costurile recuperării pierderilor pot fi mai mari decât cele pentru aplicarea măsurilor de precauție necesare.