Zeci de mii de pelerini, la moaştele Sfintei Parascheva. 26 de ierarhi din România şi din străinătate au participat la slujba de la hramul Catedralei Mitropolitane din Iaşi
Ceremonialul este oficiat de un sobor de preoţi, episcopi şi arhiepiscopi conduşi de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan. La slujba de la hramul Catedralei Mitropolitane din Iaşi mai participă 26 de ierarhi din România şi din străinătate.
Pe scena special amenajată în curtea mitropolitană pentru oficierea Slujbei Liturgice au fost invitaţi să asiste şi reprezentanţi ai administraţiei ieşene, politicieni, personalităţi ale mediului academic.
De sâmbătă, 8 octombrie, până vineri dimineaţa la ora 7,00, aproximativ 166.800 pelerini au trecut trecut pe la baldachinul special amenajat în Curtea Mitropolitană, potrivit estimării Jandarmeriei.
Din cauza frigului, oboselii şi a lipsei de mâncare, câteva persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din partea echipelor de prim-ajutor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Crucea Roşie sau SMURD. De când a început pelerinajul, 201 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, 14 fiind transportate la spital.
Cei mai mulţi dintre pelerinii care stau în continuare la rând au venit din cursul zilei de joi, special pentru a se închina vineri, de hramul Cuvioasei Parascheva, la racla sfintei, precum şi la racla Sfântului Paisie de la Neamţ.
Moaştele celor doi sfinţi sunt depuse într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
În cursul nopţii, pelerinii au primit din partea voluntarilor ceai şi cafea, precum şi câte un pachet cu mâncare.
Cuvioasa Parascheva, cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă, s-a născut în satul Epivat din Tracia răsăriteană, astăzi Boiados, nu departe de Constantinopol, pe la începutul secolului al XI-lea. Ea a murit la vârsta de 27 de ani.
În 1641, moaştele acesteia au fost dăruite domnului Moldovei, Vasile Lupu, drept recunoştinţă pentru achitarea datoriilor Patriarhiei către turci.
În acelaşi an, moaştele au ajuns la Iaşi, fiind aşezate cu cinste în biserica Sfinţii Trei Ierarhi, aflată în prezent sub patronaj UNESCO, care a fost gândită pentru a deveni chivot al Sfintei Parascheva. Acolo au stat până în decembrie 1888, când au scăpat ca prin minune dintr-un incendiu, fiind transferate mai târziu în noua Catedrală Mitropolitană din Iaşi, unde se află şi în prezent.
Generalizarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci a fost stabilită şi data de sărbătorire a Sfintei Parascheva – 14 octombrie.