Zeci de mii de elevi, absenţi la simulările examenelor. Ministerul Educaţiei: Nu pot fi obligatorii
Zeci de mii de elevi din clasele a VIII-a şi a XII-a au lipsit de la simulările naţionale. N-au fost interesați să afle nivelul lor de pregătire cu aproape trei luni înainte de examenele din vară. Au ratat și sansa de a vedea cum să-şi gestioneze timpul de examen sau cum le sunt scanate lucrările. Simulările nu pot fi transformate în testări obligatorii, spune ministrul Educaţiei.
Chiar dacă nu au luat prea în serios simularea, unii elevi s-au prezentat totuşi la susţinerea probelor. Asta în comparaţie cu zeci de mii de colegi care au ales să nu se deranjeze, deşi testările le arată nivelul de pregătire pe care îl au în acest moment pentru examenul maturităţii.
Diana Dumitraşcu, jurnalist TVR: La simularea examenului de Evaluare Naţională au lipsit în fiecare zi câte 12.000 de elevi. La Bacalaureat cifrele au fost şi mai mari de atât, aproape duble în unele cazuri. Spre exemplu, la proba de Limba şi literatura română au lipsit 22.000 de elevi de clasa a XII-a. La cea de Matematică sau Istorie au absentat 23.000, iar la proba la alegere a profilului 25.000 de clasa a XII-a au spus pas.
La liceu, cele mai multe absenţe s-au înregistrat la tehnologic şi seral. Spre exemplu, la simularea Bacalaureatului, de la Colegiul Economic Viilor din Capitală au absentat 10% dintre elevi.
Petre Nanu, director, Colegiul Economic Viilor, Bucureşti: Ei încă nu conştientizează faptul că aceste simulări îi ajută. Poate să devină obligatorie participarea la simulare, dar şi aici trebuie un plan de măsuri, după aceea ce faci totuşi cu cei care nu participă chiar şi în aceste condiţii?
Responsabilii din Ministerul Educaţiei transmit că nu pot transforma simulările în examene cu prezenţă obligatorie. Dar rezultatele trebuie discutate de profesori cu elevii şi comunicate părinţilor.
Daniel David, ministrul Educaţiei şi Cercetării: Eu nu sunt pentru. Dacă fac simulare şi punem obligatorie după aceea oarecum se pierde logica simulării. Aproape se transformă, ca să spun aşa, într-un fel de testare naţională, da. Dar, ca să-i încurajezi pe copii şi să-i încurajezi pe profesori şi pe părinţi să ducă copiii la aceste simulări ar trebui ca ei să vadă un câştig din acest lucru. Nu ajunge să dăm nişte rezultate publice, spunem atâţia au participat, 20% nu au participat, ele trebuie să ajungă la nivelul şcolii şi acolo să se facă o analiză.
Rezultatele simulării Evaluării Naţionale sunt gata şi vor fi comunicate elevilor începând cu finalul acestei săptămâni. Cele de la Bacalaureat vor fi anunţate pe 8 aprilie.