Vouchere de vacanţă pentru bugetari, doar cu declaraţie. Autoritățile propun o nouă procedură
Bugetarii încă nu știu cum vor primi voucherele de vacanţă. Autoritățile propun o nouă procedură, prin care cei 800 de lei să ajungă la angajați. Banii ar putea fi încărcați la fel ca până acum, în avans, pe un card special, însă doar după ce salariatul completează o declarație pe propria răspundere, prin care optează pentru suma respectivă. Propunerea se regăsește, deocamdată, într-un proiect aflat în transparență publică și ar putea suferi modificări.
În noua formulă propusă de ministerul care gestionează și turismul din România, angajatul la stat nu mai este obligat să aducă în avans dovada că a cheltuit cel puțin 1600 de lei pe servicii de cazare în vacanță, pentru ca apoi să aștepte decontarea celor 800 de lei.
Bogdan Ivan, ministru al Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului din România: Am convenit împreună și cu reprezentanții mediului privat și cu colegii de la Ministerul de Finanțe și ANAF pe o formă mult mai simplă, o declarație pe propria răspundere, care poate fi completată și olograf și online, în care omul își asumă că va folosi acei 800 de lei tocmai pentru a plăti un sejur de minim 1600 de lei și își va asuma că plătește el diferența.
Voucherele de vacanță sunt valabile timp de un an și vor putea fi folosite pentru achiziția mai multor pachete turistice.
Nu se precizează cum se va verifica dacă angajatul mai contribuie și el cu încă 800 de lei, ori dacă riscă vreo sancțiune în cazul în care folosește doar suma de bani de la stat.
Adrian Voican, vicepreşedinte, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România: Nu ne gândim că se va întâmpla asta. Până la urmă, cei 800 de lei pe care îi primește angajatul sunt și impozitați, mai au și CASS, deci se mai pierd 20% către stat, rămân 640 de lei. Nu e o sumă atât de mare încât să merite să facem acum poliție fiscală pe această sumă.
România are peste 1,3 miloane de bugetari. De anul trecut însă, doar cei care au salariul de bază de cel mult 8 mii de lei net primesc tichete de vacanță. Noua strategie de acordare a banilor ar putea scurta sejururile în țară.
Dosa Zsolt, administrator, agenţie de turism, Bistriţa: Mulți încearcă să se încadreze în limita acelor bani oferiți de stat, sigur, scăzând suma cred că totuși asta ar acoperi cam 3 nopți de cazare, nu mai mult.
Cristian Ticuşan, vicepreşedinte, Organizaţia pentru Managementul Destinaţiei, Piatra Neamţ: Eu cred că majoritatea n-o să mai scoată din buzunar încă jumătate din valoarea vacanței pe care ar fi trebuit s-o achiziționeze.
Vasile Coruţiu, proprietar de hotel: Pentru noi, voucherele au reprezentat un procent în cifra de afaceri undeva 20-30 %. Diminuarea lor este și va fi o cădere importantă în viitor.
Anul trecut, când voucherele de vacanță erau de 1600 de lei, aproximativ 30% dintre bugetari au folosit acești bani pentru weekend-uri petrecute în zone turistice uşor accesibile.