Voluntari pentru Grădinița Bună, locul unde, din toamnă, vor veni peste 50 de micuţi care altfel nu ar avea cum să facă primii paşi spre educaţie

11 mai 2024, 20:25 (actualizat 12 mai 2024, 01:33)

Zeci de voluntari au muncit astăzi pe şantierul faptelor bune. Alături de membrii unei asociatii care ajută copiii din familii defavorizate, aceştia au luat parte la lucrările pentru construirea unei grădiniţe. Din toamnă, acolo vor veni zilnic peste 50 de micuţi care altfel nu ar avea cum să facă primii paşi spre educaţie. Părinții unora dintre ei sunt dependenți de droguri, în închisoare sau au probleme sociale mari.

Puţin după ora 10.30 dimineaţa, zeci de voluntari s-au apucat de treabă în comuna Jilava, lângă Bucureşti, unde se construiește noua Gradiniţă Bună, un proiect al Asociaţiei Casa Bună. Din toamnă, între 50 şi 90 de copii vor învăţa aici.

VALERIU NICOLAE – fondator Casa Bună: În general sunt copii care vin din familii pulbere, adică fie dependenţi de droguri, fie în sărăcie abjectă, fie cu părinţi prin puşcării, oameni cu probleme serioase, copii cu care în general nu prea vrea să lucreze nimeni.

Până acum, aceşti copii se adunau la Casa Bună doar sâmbăta, când voluntarii îi ajutau la teme şi îi implicau în activităţi, se îngrijeau să mănânce bine şi să aibă hăinuţe şi rechizite. Din toamnă vor putea veni zilnic la grădiniţă.

VALERIU NICOLAE – fondator Casa Bună: Ne ajută foarte mult şi 3,5%. Orice formular completat durează un minut şi înseamnă două săptămâni de grădiniţă pentru un copil care altfel n-ar ajunge la grădiniţă.

Echipa de arhitecți a gândit un spaţiu cu parter, etaj şi mansardă, un loc din care copiii să înceapă o viaţă bună. Dan, constructorul, supervizează atent lucrările.

ANDRA IONEL – arhitectă: Cred că ce o să iasă o să fie spectaculos cumva. E o mansardă mare, un spaţiu al visării cumva.

ELENA ZARĂ – arhitectă: Pentru noi a contat cel mai mult să avem o sală frumoasă orientată către livada din spate, un spaţiu amplu, care se poate transforma şi în discotecă la un moment dat şi cinematograf şi spaţiu de evenimente şi aşa mai departe.

Cu mic cu mare, voluntarii au ajutat pe şantier, la turnarea fundaţiei, dar şi în livadă unde au tuns iarba, au toaletat pomii şi au scos via.

Venit de la Braşov, Bebe, bucătar chef a avut grijă ca toată lumea să aibă putere de muncă. Voluntarii i-au dat şi lui o mână de ajutor.

BEBE IRINA – bucătar chef: Sunt două simţiri diferite între a găti la restaurant, să spunem aşa un pic mai de clasă şi alta care se face aici, asta o faci mai cu suflet, e mai multă energie, mai multă lume bună, care zâmbeşte, care nu vezi în fiecare zi.

În timp ce voluntarii lucrau la Grădiniţa Bună, la Casa Bună copiii din program aveau întâlnire cu medicii.

HANNAH SLAVIK – cofondator Casa Bună: Am încercat să ne asigurăm că copiii au acces la analize anual, în toată comunitatea unde lucrăm și după fiecare serie de analize facem şi controale cu medici pediatri ca să citim rezultatele de la analize şi să verificăm că totul este în regulă.

Anual, 500 de copii beneficiază de consultaţii oftalmologice gratuite şi ochelari de vedere, dacă au nevoie. 100 dintre ei merg şi la stomatolog.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite