Volodimir Zelenski, la Summitul Comunităţii Politice Europene din Granada: Să lăsăm să fie o ruină doar ambiţiile lui Putin, nu ţările noastre, nu oraşele noastre. Copiii din fiecare ţară merită să fie în siguranţă

5 octombrie 2023, 12:41

„Propagandiștii ruși numesc țările UE următoarele ținte. Dragi lideri europeni, aveți suficiente adăposturi subterane în orașele voastre pentru a organiza școli pentru copii? În cazul în care amenințările din partea Rusiei devin realitate? În prezent, Rusia elaborează scenarii pentru următorii ani. Iar unul dintre ele este deosebit de periculos”, a avertizat Volodimir Zelenski.

Potrivit acestuia, Moscova nu și-a abandonat obiectivul „de a acapara mai mult spațiu și de a împiedica Europa să fie un spațiu al națiunilor libere și al democrațiilor eficiente”. Aceste planuri pot fi dejucate doar dacă Rusia este învinsă în războiul din Ucraina. „Este necesar să învingem în Ucraina pentru ca Putin să nu reuşească” a spus Zelenski.

El a îndemnat țările UE să rămână unite în ciuda problemelor apărute în legătură cu sprijinul SUA pentru finanțarea Ucrainei, exprimându-și încrederea că SUA vor continua să sprijine Kievul. Zelenski a cerut livrarea de noi sisteme de apărare antiaeriană, artilerie, obuze, rachete cu rază lungă de acțiune și drone.

Într-un discurs emoţionant, Zelenski a spus că elevii din Harkov (estul Ucrainei) învaţă de la distanţă sau participă la cursuri organizate în staţii de metrou de teama bombardamentelor ruse.
”Atât timp cât nu există un sistem de apărare aeriană deplin eficient, copiii nu pot merge în şcoli”, a declarat liderul ucrainean în faţa participanţilor la al treilea summit al Comunităţii Politice Europene, găzduit de Granada.
El şi-a exprimat încrederea în continuarea sprijinului Statelor Unite pentru Kiev, în pofida a ceea ce el a numit ”furtuna politică” recentă de la Washington, unde liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a fost demis din funcţie marţi din cauza unei revolte a aleşilor din aripa dreaptă a propriului său partid care s-au opus deblocării acestor fonduri pentru Ucraina.
”Am încredere în America. Ei sunt un popor puternic cu instituţii solide şi o democraţie solidă”, a spus şeful statului ucrainean.
Volodimir Zelenski a subliniat că nu trebuie să i se permită liderului rus Vladimir Putin să-şi întărească armata, în caz contrar existând riscul ca Rusia să atace şi dincolo de Ucraina până în 2028.
”Să lăsăm să fie o ruină doar ambiţiile lui Putin, nu ţările noastre, nu oraşele noastre. Copiii din fiecare ţară merită să fie în siguranţă. Oriunde în ţară, nu numai în metrou, nu numai în adăposturile subterane, ci oriunde. Trebuie să facem posibil acest lucru. Trebuie să ne asigurăm că Ucraina câştigă”, a accentuat preşedintele ucrainean.

 

 

Președintele ucrainean este primul care a juns la summit, potrivit corespondentei TVR în Spania, Oana Dobrescu.

Scopul nostru comun este să asigurăm securitatea și stabilitatea căminului nostru european comun. Lucrăm împreună cu partenerii la îmbunătățirea arhitecturii europene de securitate, în special a securității regionale. Ucraina are propuneri substanțiale în acest sens. Vom acorda o atenție deosebită regiunii Mării Negre, precum și eforturilor noastre comune de a consolida securitatea alimentară globală și libertatea de navigație. Prioritatea cheie a Ucrainei, în special pe măsură ce iarna se apropie, este consolidarea apărării aeriene. Am pus deja bazele pentru noi acorduri cu partenerii și așteptăm cu nerăbdare aprobarea și implementarea acestora. Aceasta ar trebui să fie o zi productivă pentru Ucraina și pentru Europa în ansamblu, a transmis Zelenski pe o rețea de socializare.

Cea de-a treia reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 5 octombrie 2023, la Granada, în Spania, precedând reuniunea informală a Consiliului European. Comunitatea politică europeană este o platformă nouă (2022) de coordonare politică, ce îşi propune să promoveze dialogul politic şi cooperarea, în vederea abordării chestiunilor de interes comun şi să consolideze securitatea, stabilitatea şi prosperitatea continentului european, informează site-urile https://www.epcsummit2023.md/ şi https://www.consilium.europa.eu/

La reuniunea din 5 octombrie sunt invitaţi să participe 47 de şefi de stat şi de guvern din cele 27 de state membre ale UE şi non-UE (Albania, Andorra, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Islanda, Kosovo, Liechtenstein, Republica Moldova, Monaco, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, San Marino, Serbia, Elveţia, Turcia, Ucraina, Regatul Unit).

 

La Summitul Comunităţii Politice Europene sunt doar 45 de delegaţii după ce președinții Turciei și Azerbaidjanului și-au anulat participarea.

Mai sunt invitaţi şi preşedinţii Consiliului European, Comisiei Europene şi Parlamentului European.

Pe baza lucrărilor reuniunilor anterioare ale Comunităţii politice europene, liderii vor discuta despre modalităţile prin care Europa poate deveni mai rezilientă, mai prosperă şi mai geostrategică, scrie https://www.consilium.europa.eu/.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite