Voiculescu: Doar 6 paturi libere la ATI, în toată țara. MS nu poate decide peste un manager de spital aflat în subordinea unei primării
„Discuţiile despre includerea Spitalului Foişor în circuitul COVID-19 nu sunt din ziua de vineri, ci sunt de nici mai mult, nici mai puţin de un an de zile în urmă. Ministerul a dat avizul pentru ca spitalul să devină spital COVID-19, pentru că de acele locuri depindea şi depinde viaţa unor oameni. S-a întârziat nepermis de mult cu transferul pacienţilor şi acordul managerului, respectiv formalităţile întocmite de conducerea spitalului şi ASSMB au venit ultimele şi trebuie să spunem că au venit cu întârziere”, a spus Voiculescu.
Potrivit acestuia, în momentul în care s-a decis transformarea Spitalului Foişor în spital COVID-19, în mai multe unităţi de primiri urgenţă din ţară erau pacienţi de „zile întregi”.
„În momentul în care această decizie a fost luată, mai mult de jumătate din paturile de la Foişor erau libere. Mai bine de jumătate din paturile de Terapie intensivă şi aproape jumătate din toate celelalte paturi. În acest moment, la Spitalul Foişor sunt patru pacienţi intubaţi, 14 pe CEPAP, 6 pe secţii şi un pacient despre care ştim că este instabil. Este o situaţie în urmă cu câteva ore”, a precizat ministrul.
El a spus că Spitalul Foişor nu este sub autoritatea ministerului, ci a Primăriei Municipiului Bucureşti şi a ASSMB, iar ministerul „nu poate decide peste un manager de spital aflat în subordinea unei primării sau a unui consiliul judeţean”. Chiar dacă este vorba despre o situaţie de criză, lucrurile pot fi blocate „fie din interes, fie din interes mediatic, politic, fie dintr-o neînţelegere a situaţiei de criză în care sistemul sanitar se află”.
„Nu vreau să fac procese de conştiinţă, aş spune doar că este regretabil că acest lucru s-a întâmplat şi este cât se poate de evident că de la un punct încolo cel puţin s-a încercat folosirea unei situaţii de urgenţă pentru a câştiga capital politic”, a susţinut ministrul Sănătăţii.
Voiculescu a mai spus că a vorbit cu toţi pacienţii externaţi de la Spitalul Foişor şi s-a informat de asemenea asupra stării de sănătate a celor transferaţi.
„Împreună cu colegi din Ministerul Sănătăţii i-am sunat personal pe fiecare dintre cei externaţi, pe mulţi i-am sunat personal în cursul zilei de ieri şi de astăzi. Fără excepţie, cei cu care am vorbit şi-au declarat solidaritatea cu cei care acum se luptă pentru propria viaţă. Fără excepţie, oamenii au fost impresionaţi de faptul că acum, în acest moment, la Spitalul Foişor, pacienţi care au nevoie acută de Terapie intensivă sunt ajutaţi să lupte pentru vieţile lor”, a mai arătat Vlad Voiculescu.
El a spus că Ministerul Sănătăţii a găsit deja soluţii pentru cazurile urgente, pentru operaţii şi tratament la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”.
„Ministerul Sănătăţii a găsit deja soluţii pentru cazurile urgente, pentru operaţii şi tratament la Spitalul „Agrippa Ionescu”. Conducerea Spitalului „Agrippa Ionescu” şi medicii de acolo s-au oferit să primească şi medici curanţi de la Foişor pentru a opera pacienţi acolo unde este cazul, pentru a-i vedea, pentru a le oferi consultaţiile de care au nevoie şi asta imediat. De mâine, pacienţii care au nevoie de operaţii sau pot fi primiţi pentru tratament sau controale pot merge deja la Spitalul „Agrippa Ionescu” sau la alte spitale din ţară cu care Ministerul Sănătăţii a luat legătura. (…) Toţi pacienţii externaţi au avut de ales între a fi transferaţi de la Spitalul Foişor către alt spital sau a merge acasă. Toţi cei care au fost externaţi au avut de ales dacă vor fi transferaţi cu o ambulanţă sau vor fi preluaţi de către familie. Cei care au nevoie să fie văzuţi de medicul care i-a operat o vor putea face printr-o colaborare între Spitalul Foişor şi echipa Spitalului Agrippa Ionescu”, a explicat ministrul Sănătăţii.